Pojke mördades – advokat Ivo-anmäler kommun

En familjehemsplacerad 14-åring hittades mördad i ett skogsområde norr om Stockholm. Nu Ivo-anmäler pappans advokat socialtjänsten för "allvarliga brister", rapporterar SVT.

Socialtjänsten i Linköping anmäls. Arkivbild.

Socialtjänsten i Linköping anmäls. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2023-10-29 08:02

Pojken hade varit försvunnen från Nyköping, där han var placerad på ett familjehem, i tre veckor när han den 18 augusti hittades död i ett skogsparti i Upplands Bro norr om Stockholm.

Enligt SVT Nyheter kom pojken nio år gammal till Sverige 2018. Tre år senare omhändertogs han enligt LVU av socialtjänsten i hemkommunen Linköping på grund av brister i omsorgen. Pojken omplacerades flera gånger innan han hamnade på familjehemmet i Nyköping från vilket han försvann i slutet av juli.

Pappans advokat Cafer Demirok säger till SVT att det fanns brister på hemmet och att man kommer att anmäla dessa till Ivo.

– Socialtjänsten har allvarligt brustit i tillsynen beträffande pojken, säger han.

Bristerna handlar enligt Demirok bland annat om att 14-åringen under ett helt år var frånvarande från skolan.

– Det borde ha varit ytterst alarmerande uppgifter. Om ett familjehem inte lyckas få ett barn till skolan på ett års tid ska man, enligt min mening, omplacera barnet.

Pojkens båda föräldrar flyttade enligt SVT av oklar anledning tillbaka till Irak under tiden han var familjehemsplacerad.

Linköpings kommun uppger för SVT att man utreder ärendet.

I slutet av juli hittades en annan 14-åring död i ett skogsområde utanför Nynäshamn. Även han var hemmahörande i Nyköping där han var placerad på ett HVB-hem.

Morden kopplas till gängkriminalitet och polisen utreder om det finns ett samband mellan pojkarnas död. Flera pojkar och unga män sitter häktade misstänkta för inblandning i morden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!