Pojkar på morduppdrag kidnappades och torterades

Tre tonårspojkar ska ha rest till Sundsvall för att skjuta ihjäl en 20-årig gängman. Men mannen fick reda på att han var tilltänkt måltavla och lät ett gäng personer kidnappa och misshandla pojkarna svårt, skriver SVT Nyheter Västernorrland.

Rättegången börjar den 27 november och hålls i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt.

Rättegången börjar den 27 november och hålls i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt.

Foto: Erik Simander/TT

Brott2023-11-17 19:07

Nu åtalas nio personer för bland annat människorov, synnerligen grov misshandel och försök till mord för händelsen den 9 juli i år.

Pojkarna, 14, 15 och 16 år gamla, ska ha fått i uppdrag av Foxtrotnätverket att skjuta 20-åringen, som under flera år tillhört toppskiktet i det konkurrerande Dalennätverkets Sundsvallsfalang.

Av åtalet framgår att två av pojkarna som kidnappades fick utstå sådant allvarligt våld att gärningarna klassas som försök till mord. Exempelvis har de huggits med kniv i halsen och på överkroppen.

Två av pojkarna, de över 15 år, har också åtalats för förberedelse till mord. Den tredje misstänkta pojken åtalas inte eftersom han är under 15 år.

Rättegången börjar den 27 november och väntas pågå i ungefär en månad. Den hålls i en av Attunda tingsrätts säkerhetssalar av säkerhetsskäl.

Fakta: Konflikt mellan Foxtrot och Dalennätverket

En stor del av de skjutningar och sprängningar som skett i Stockholmsregionen under framför allt första halvan av 2023 kopplas av polisen till en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken.

Konflikten bottnar i konkurrens om narkotikamarknader mellan nätverken som båda bedriver storskalig narkotikaverksamhet i angränsande områden och vill expandera. Konflikten har främst rört anspråk på narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall. Utöver det drivs konflikten enligt polisen av en vilja att hämnas tidigare våldsdåd.

Konflikten intensifierades i slutet av 2022 och har fram till april i år resulterat i ett 40-tal våldsdåd, däribland mord, mordförsök och sprängningar. Dessa har huvudsakligen skett i Stockholm, men även i Sundsvall och Uppsala.

Källa: PM om konfliktbeskrivning från polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!