Pirat-tv stort i Sverige – miljonkrav på säljare

Svenska män på spanska solkusten och i Thailand drygar ut pensionen genom illegal försäljning av tv-kanaler. Förutom att anmälas för brotten kläms nu männen på miljontals kronor för oredovisade intäkter från fuskverksamheten.

Skatteverket kräver in tiotals miljoner kronor i oredovisade intäkter efter sin granskning av den illegala iptv-marknaden i Sverige. Arkivbild.

Skatteverket kräver in tiotals miljoner kronor i oredovisade intäkter efter sin granskning av den illegala iptv-marknaden i Sverige. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-11-23 20:03

Skatteverket har 2021 till 2023 genomfört utredningar mot aktörer i Sverige som säljer illegal iptv, alltså tv som strömmas via bredband. För omkring 1 500 kronor om året får användarna tillgång till en stor mängd stulna tv-kanaler, som på laglig väg hade kostat många gånger mer.

De 80 fördjupade utredningar som gjorts har lett till 37 miljoner kronor i påförd skatt. Närmare 20 utredningar pågår fortsatt och beloppet kommer sannolikt att öka med ett antal miljoner, enligt Skatteverket.

Säljs i paket

Systemet bakom liknas vid ett pyramidspel, med ett antal världsomspännande kriminella nätverk högst upp. Under dem finns tekniskt kunniga personer som stjäl kanalerna, som sedan säljs i paket av privatpersoner. Återförsäljarna har enligt Skatteverket ofta inkomster på mellan en halv och en miljon kronor årligen.

"Återförsäljarna har oftast inget företag och deklarerar ingenting av sina provisionsbaserade inkomster. I våra utredningar har vi träffat på vanliga svenska män som sitter på spanska solkusten eller i Thailand och drygar ut pensionen genom att sälja illegala tv-kanaler. Men vanligast är att de säljer från Sverige", säger Marcus Pettersson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Sverige i topp

Flera av utredningarna har eller kommer att anmälas till Ekobrottsmyndigheten.

En rapport av branschorganisationen EUIPO från 2019 visade att Sverige var det EU-land med högst andel medborgare som köper illegal tv, runt 600 000 personer. 2018 beräknades den svenska marknaden omsätta över 550 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!