Personuppgifter från 47 000 elever läckta

Nästan alla Göteborgs grundskoleelevers personuppgifter har läckt från kommunens lärplattform Vklass. Uppgifterna från läckan – som berör cirka 47 000 elever – säljs på internet.

Stadshuset i Göteborg, där uppgifter om tiotusentals elever läckt på nätet. Arkivbild.

Stadshuset i Göteborg, där uppgifter om tiotusentals elever läckt på nätet. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brott2022-10-08 18:24

Bland de läckta uppgifterna finns elevernas namn, skola, schema och årskurs.

– Vi upptäckte detta på fredagskvällen och startade krishantering omgående utifrån volymen av personuppgifter, säger Kristian Johansson, säkerhetschef vid Göteborgs stads grundskoleförvaltning.

Uppgifterna är enligt kommunen offentliga och inte sekretessbelagda. Enligt information till Göteborgs stad har någon utnyttjat ett script i plattformen Vklass för att ladda ned uppgifterna.

Enligt P4 Göteborg har personuppgifterna även lagts ut till försäljning på internet. Händelsen är polisanmäld och anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten.

Vklass är en upphandlad tjänst och används i huvudsak för kommunikation mellan skolor och föräldrar.

– Det finns inga skyddsvärda, hemliga eller sekretessbelagda uppgifter på plattformen. Detta är ett enklare typ av verktyg för att lärare ska kunna strukturera verksamheten, säger Kristian Johansson.

I slutet av september inträffade en liknande incident med plattformen Vklass. Då läckte elevuppgifter ut från ett 30-tal kommuner efter en hackerattack mot tjänsten.

– Vi gör regelbundna granskningar, senast i somras, för att förhindra att sådant här sker. I övrigt kan jag inte uttala mig om säkerheten, sade företagets vd Andreas Selling till TT i september.

Göteborgs stad har stängt tillgången tjänsten och informerat vårdnadshavarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!