Överklagar friande dom för utpekad rysk agent

En 60-årig man friades i oktober från anklagelser om grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och USA. Nu överklagar åklagare Henrik Olin, som hade yrkat på fem års fängelse, till Svea hovrätt.

Kammaråklagare Henrik Olin har lett det uppmärksammade målet mot 60-åringen och väljer nu att överklaga. Arkivbild.

Kammaråklagare Henrik Olin har lett det uppmärksammade målet mot 60-åringen och väljer nu att överklaga. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2023-11-15 10:56

"Mannen har i nästan tio års tid varit en anskaffningsagent för rysk militär underrättelsetjänst i Sverige. Det beteendet har både tingsrätten och jag funnit bevisat", säger Henrik Olin i ett pressmeddelande.

Mannen, som invandrade från Ryssland vid millennieskiftet och blev svensk medborgare ett tiotal år senare, greps i sitt hem i november 2022.

Han åtalades för grov olovlig underrättelse mot Sverige och USA för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU:s räkning, men friades.

Enligt tingsrätten rundade mannen exportregler och sanktioner och använde sig av falska identiteter och vilseledande uppgifter i kontakter med leverantörer, myndigheter och banker. Trots det ansågs han inte ha gjort sig skyldig till brott eftersom verksamheten inte syftat till att inhämta hemliga uppgifter.

Mannen har hela tiden hävdat sin oskuld och säger sig ha varit ovetande om att personer han gjort affärer med agerat på uppdrag av Ryssland.

Fakta: Olovlig underrättelseverksamhet

Enligt brottsbalken 19:10 ska "den som med avsikt att gå främmande makt tillhanda hemligen eller med användande av svikliga medel antingen bedriver verksamhet för anskaffande av uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra skada för Sveriges säkerhet eller medverkar till sådan verksamhet" dömas för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

Olaga underrättelseverksamhet kan även riktas mot enskilda personer snarare än staten Sverige.

Straffskalan för olaga underrättelseverksamhet är fängelse i högst två år. Om brottet bedöms som grovt gäller fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Källa: Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!