Över 200 grova incidenter på pendeltågen

Våld och hot mot personal och passagerare rapporterades i fjol över 200 gånger i pendeltågstrafiken i Region Stockholm, rapporterar Arbetet.

Ny statistik om våld och hot på pendeltågstrafiken är framtagen av tidningen Arbetet. Arkivbild.

Ny statistik om våld och hot på pendeltågstrafiken är framtagen av tidningen Arbetet. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott2023-04-22 04:50

Tidningen har tagit del av statistik från Trafikförvaltningen som visar att närmare 15 000 incidenter registrerades 2022.

Av dem var cirka 2 100 sådana incidenter som dittills oftast hanterats av en tågvärd ombord, varav drygt 1 300 fall där människor omkommit, skadats eller riskerat att skadas, enligt Arbetet.

Oftare än fem gånger i månaden öppnade ett pendeltåg dörrarna utan att alla vagnar stod vid perrongen.

­– Det är ju sådant som en tågvärd ser, men kan missas av föraren, säger Rainer Andersson, tågvärd och styrelseledamot i Seko Pendelklubben, till Arbetet.

Tågvärdarna fick förra året även hantera allvarliga händelser som självmord, gängbråk, skjutningar mer mera. I snitt inrapporterades dessutom ett 20-tal sjukdomsfall i månaden på tågen.

Skyddsombuden i ST Pendeln har meddelat att ensamarbete för lokförare i pendeltågstrafiken stoppas från måndag klockan 9. Enligt facket visar antalet incidenter på stora risker i arbetsmiljön sedan ensamarbetet infördes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!