"Ny gräns" passerad när anhöriga attackeras

Gängen har tidigare undvikt att angripa motståndares familjer med dödligt våld, men två nya dåd tyder på att den gränsen kan ha passerats. –När man inte tror att det kan bli mer hänsynslöst så blir det det, säger polisinspektör Reine Berglund.

En man i 50-årsåldern sköts natten mot fredags ihjäl i sin bostad i Tullinge, söder om Stockholm. Mannen var ostraffad men hans son uppges ha kopplingar till ett kriminellt nätverk.

En man i 50-årsåldern sköts natten mot fredags ihjäl i sin bostad i Tullinge, söder om Stockholm. Mannen var ostraffad men hans son uppges ha kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Foto: Ali Lorestani/TT

Brott2023-03-08 05:30

Den 3 mars skjuts en man i 50-årsåldern ihjäl i sin bostad i Tullinge, söder om Stockholm. Mannen var ostraffad men enligt uppgifter till Aftonbladet har hans son kopplingar till Vårbynätverket och mordet misstänks enligt flera medier vara del av en gängkonflikt.

Drygt ett dygn senare utbryter en brand i en lägenhet i Alby i Botkyrka, i vilken två kvinnor omkommer. Branden utreds som ett attentat och enligt uppgift i flera medier har kvinnorna band till en person som har kopplingar till samma konflikt.

Polisinspektör Reine Berglund som jobbar i Huddinge söder om Stockholm ser hur händelserna påverkar kriminella och personer i deras närhet.

– Vi har märkt de senaste dagarna att ännu fler anhöriga runtomkring blir toknojiga. Man hör även ute när man pratar med de kriminella att det är ännu mer oroligt och att skyddsvästen är på i större omfattning, även på en del som inte burit det innan. Det är rätt tydligt tycker jag.

Felskjutningar tidigare

Misstag och felskjutningar har skett tidigare, men detta ser han som något annat.

– När man går på, som det verkar i alla fall rätt tydligt, anhöriga. Nu verkar det medvetet, säger han.

– Det är som att ytterligare en gräns har passerats.

Även om oskyldiga drabbats långt tidigare så har det ändå funnits en spärr för det kriminella våldet, säger han.

– Nu känns det som spiralen bara skenar vidare, och ingen kommer kunna säga "nej nu räcker det, vi sätter oss ner och pratar i stället". Det kommer inte hända.

Anna Rise, chef på underrättelseenheten på polisen i Region Stockholm, kommenterar inte pågående utredningar men säger att angrepp på anhöriga är ett modus som används i några av konflikterna.

"Vi har individer som utsätts för fasansfulla och totalt hänsynslösa gärningar enkom av den anledning att de har släkt- eller relationsband med en kriminell. Tack och lov är det än så länge inte en generell trend utan en någorlunda isolerad företeelse kopplad till några specifika konflikter där huvudgärningsmännen gjort sig svåra att nå", skriver hon till TT.

Inre trycket ökar

Utöver de två fall som haft dödlig utgång har det under inledningen av året även skett en rad skjutningar mot bostäder där anhöriga till gängkriminella bor.

Att gå på anhöriga kan enligt Anna Rise vara ett enklare sätt att komma åt en öm punkt hos motståndaren och orsaka känslomässig skada. Det kan även vara ett sätt för att försöka locka ut dem från sina gömställen.

"Det inre trycket från familjen ökar också när även de själva utsätts för livsfara, vilket så klart kan användas som påtryckningsmedel", skriver hon.

Polisen måste alltid beakta de metoder som kriminella använder sig av och försöka ligga steget före. Det handlar nu bland annat om att anhöriga utnyttjas för brottslighet men även kan utgöra måltavlor för att locka fram de riktiga måltavlorna, enligt Anna Rise:

"Det leder till att vi inom underrättelse- och den operativa verksamheten utvidgar vår krets av potentiella måltavlor och tänker bredare vad gäller vilka som är i behov av skydd och var eventuella hämndaktioner kommer ske", skriver hon.

Få fler att lämna

Ett viktigt arbete som fortsatt sker är även att försöka få fler att lämna det kriminella livet, säger polisinspektör Reine Berglund.

– Vi fortsätter försöka så de här fröna i samtal med dem. Vi märker ju att en del är ännu mer oroliga än vanligt. De flesta av de här killarna är ju jäkligt trasiga. Man visar en bild utåt men skrapar man lite på skalet så är de rädda, traumatiserade och skraja.

Viktigt är även att man lyckats förhindra ett antal nära förestående våldsdåd, säger han.

– I Huddinge där jag främst jobbat har vi avstyrt eller i varje fall skjutit upp ett antal mord. Men vi vet tyvärr att om vi låser in en eller två eller tre så står det nya på kö. Och de möjliga måltavlorna, också i och med denna ytterligare eskalering, gör att möjligheterna är oändliga för de kriminella tyvärr. Men det är bara att jobba på.

Polisinspektör Reine Berglund jobbar i Huddinge söder om Stockholm. Arkivbild.
Polisinspektör Reine Berglund jobbar i Huddinge söder om Stockholm. Arkivbild.
Fakta: Skjutningar 2023

Till och med 28 februari har 57 skjutningar registrerats i Sverige under 2023, enligt polisens preliminära statistik. I de skjutningarna har fem personer dödats och elva personer har skadats.

Den första veckan i mars har flera ytterligare skjutningar ägt rum. Åtminstone två av dem har haft dödlig utgång och flera personer har skadats.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!