Nio åtalas för flera sprängdåd i gängkonflikt

Nio män åtalas för inblandning i en serie sprängdåd mot adresser på olika håll i Stockholmsområdet i januari, meddelar Åklagarmyndigheten.

Nio personer åtalas för flera sprängningar i januari. Arkivbild.

Nio personer åtalas för flera sprängningar i januari. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott2023-10-05 10:17

Den 27 januari detonerade en sprängladdning i ett lägenhetshus i Akalla i norra Stockholm. Två dagar senare inträffade dubbla explosioner i flerfamiljshus i Upplands Bro och Upplands Väsby.

Vid en husrannsakan i Kungsängen dagen därpå hittades sprängladdningar som misstänks ha varit tänkta att användas vid ytterligare dåd som aldrig blev av.

Nu åtalas nio män, som vid tiden för gärningarna var mellan 17 och 30 år gamla, vid Attunda tingsrätt för att på olika sätt ha varit inblandade i sprängdåden.

"Jag bedömer att måltavlorna för sprängningarna och dörrskjutningen i det här åtalet har kopplingar till ett av de kriminella nätverken i Stockholm. De som åtalas har i olika utsträckning kopplingar till ett motstående nätverk", säger senior åklagare Alexandra Bittner i ett pressmeddelande.

Sju av männen åtalas även för grovt eller synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga varor. Åtalet omfattar även en skottlossning mot en ytterdörr och ett grovt narkotikabrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!