Mörk september – tolv döda i gängvåldet hittills

Elva ihjälskjutna och en död i en sprängning. September har hittills krävt tolv dödsoffer i våldsdåd som polisen misstänker kan ha kopplingar till olika gängkonflikter.

En person miste livet i den kraftiga explosionen i Storvreta utanför Uppsala.

En person miste livet i den kraftiga explosionen i Storvreta utanför Uppsala.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott2023-09-28 13:09

7 september, Uppsala kommun: En kvinna i 60-årsåldern skjuts ihjäl i sitt hem i Gränby. Polisen bekräftar senare att hon var mamma till en gängkriminell man med kopplingar till det så kallade Foxtrotnätverket. Två tonåringar, en 15-åring och en 19-åring, sitter häktade misstänkta för mordet.

11 september, Haninge: En 13-årig pojke hittas ihjälskjuten i ett skogsparti. Pojken, som hade anmälts försvunnen några dagar tidigare, hade skjutits i huvudet. Enligt åklagaren har mordet skett i en gängkriminell kontext.

12 september, Uppsala: En man i 25-årsåldern skjuts i en trappuppgång i Sala backe och avlider senare på sjukhus. Polisen beskriver honom som "en man på väg till arbetet" och misstänker felskjutning.

12 september, Sollentuna: En man i 20-årsåldern skjuts utomhus i Helenelund i Sollentuna och avlider senare på sjukhus.

13 september, Stockholm: En ung man skjuts på Vanadisvägen i centrala Stockholm och avlider senare på sjukhus. Enligt polisen finns kopplingar till den senaste tidens våldsdåd i Uppsala.

14 september, Stockholm: En tonårspojke avlider efter att ha hittats skjuten i ett villaområde i Västertorp i södra Stockholm. Polisen undersöker kopplingar till tidigare dåd.

16 september, Stockholm: En man i 40-årsåldern skjuts till döds utomhus i ett bostadsområde i Råcksta i västra Stockholm.

21 september, Sandviken: Två män, i 20-årsåldern respektive 70-årsåldern, dödas och ytterligare två personer skadas när skottlossning bryter ut på en krog i centrala Sandviken. Polisen misstänker att den yngre mannen var måltavlan för dådet, som kopplas till en lokal konflikt.

27 september, Stockholm: En ung man skjuts vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen i Stockholm. Han fick vård på plats, men hans liv gick inte att rädda.

27 september, Haninge: Strax före midnatt kommer larm om en skottlossning, i Jordbro. På platsen hittas två skottskadade män, varav den ene är så svårt skadad att han avlider.

28 september, Uppsala: Mitt i natten sker en kraftig explosion i ett villaområde i Fullerö i Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern avled, dådet var enligt uppgifter till Aftonbladet dock riktat mot ett grannhus.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel gatuadress för dödsskjutningen den 13 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!