Mordärende till HD – friades trots dna-bevis

Högsta domstolen (HD) har meddelat prövningstillstånd i ett mordärende där en 23-årig man frikändes i hovrätten trots omfattande indiciebevisning.

Polisens tekniker på plats vid busshållplatsen i Valsta i Märsta, där en man sköts till döds i oktober förra året. Arkivbild.

Polisens tekniker på plats vid busshållplatsen i Valsta i Märsta, där en man sköts till döds i oktober förra året. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott2021-12-09 12:10

I tingsrätten dömdes mannen till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en man med flera skott vid en busshållplats i Valsta i Märsta i oktober förra året. Men i hovrätten frikändes mannen då domstolen inte ansåg att en alternativ gärningsman kunde uteslutas.

Riksåklagaren (RÅ) som tyckte att hovrättens bevisvärdering var felaktig överklagade till HD och yrkade att mannen skulle dömas till livstid.

I ett pressmeddelande om överklagan skrev RÅ att man vill att HD prövar "vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom".

23-åringen greps som misstänkt flera månader efter mordet. I hans bostad hittade polisen en likadan grön jacka som mördaren bar. På den fanns både den misstänktes dna och blodspår från offret, liksom tändsatspartiklar från den typ av ammunition som använts vid mordet. Dessutom fanns mannens dna på en del av de tomhylsor som hittades vid brottsplatsen. Han har själv nekat till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!