Misstänkt rysk agent släpps fri

Den rysksvenske man som står åtalad för att ha ägnat sig åt illegal teknikinhämtning åt den ryska krigsmakten släpps ur häkte, meddelar Stockholms tingsrätt. Domen faller senare i oktober.

Åklagare Henrik Olin har yrkat att mannen ska dömas till 4,5-5 års fängelse för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Arkivbild.

Åklagare Henrik Olin har yrkat att mannen ska dömas till 4,5-5 års fängelse för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2023-10-09 13:28

"Tingsrätten har efter fortsatt enskild överläggning denna dag beslutat att det inte längre finns skäl att hålla den tilltalade häktad. Tingsrätten har därför hävt häktningsbeslutet", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Mannen greps i en spektakulär gryningsräd när polisen slog till mot hans bostad utanför Stockholm med hjälp av två helikoptrar i november 2022. Sedan dess har han suttit häktad, misstänkt för att ha ägnat sig åt teknikinhämtning för den ryska militärindustrin, samt haft kopplingar till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

I augusti åtalades han för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot USA.

Mannen har enligt åklagaren via två företag skaffat information om föremål som Ryssland på grund av exportregler och sanktioner inte annars kan få tag på, och sedan hjälpt till att köpa och transportera dem. I arbetet har han vilselett leverantörer genom att lämna falsk eller vilseledande information och agerat med falska identiteter, enligt åtalet.

Mannen har hela tiden nekat till brott.

När rättegången avslutades i slutet av september yrkade åklagaren på 4,5–5 års fängelse för mannen.

– Han är en anskaffningsagent åt Ryssland, sade åklagare Henrik Olin under pläderingen, enligt SVT Nyheter.

Advokat Ulrika Borg som försvarar mannen välkomnar att han nu släpps, men säger att det inte går att dra några slutsatser av vad det kan betyda för domen som ska meddelas 26 oktober.

– Det är alltid glädjande när en klient försätts på fri fot efter en så pass lång häktningstid, men man kan inte riktigt dra några slutsatser om det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!