Misstänkt med GRU-koppling blir kvar i häkte

Den man i 60-årsåldern som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet ska bli kvar i häkte, beslutar Stockholms tingsrätt. Mannen, med rötter i Ryssland, ska bland annat ha ägnat sig åt teknikinhämtning för ryska militärindustrin.

Teckning från häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt den 25 november på den misstänkte mannen med sin advokat Ulrika Borg.

Teckning från häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt den 25 november på den misstänkte mannen med sin advokat Ulrika Borg.

Foto: Anders Humlebo/TT

Brott2022-12-21 11:28

Mannen har även bedrivit grov olovlig underrättelseverksamhet mot USA, enligt misstankarna. Amerikanska FBI deltar i utredningen, bekräftade åklagare Henrik Olin när mannen först häktades den 25 november.

Olin uppgav även då att mannen har koppling till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Information om teknik

Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage, sade samtidigt att brotten mot främmande makt skett i Sverige.

– Han är misstänkt för att ha hämtat in avancerad information om teknik och gett till GRU för att bygga upp den ryska krigsmakten, sade Stenling.

På onsdagen begärde Henrik Olin att mannen skulle häktas i ytterligare en månad, vilket domstolen medgav. Han är fortsatt på sannolika skäl misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt, enligt Stockholms tingsrätt.

Mannen förnekar fortsatt brott, uppger hans försvarare Ulrika Borg för TT på onsdagen.

Brottsligheten riktad mot Sverige ska ha pågått sedan den 1 juli 2014 fram till dagen för gripandet, och brottsligheten mot främmande makt sedan den 1 januari 2013. Förundersökningen har pågått sedan sommaren 2021.

Dramatiskt tillslag

Det var tidigt på morgonen den 22 november som mannen greps, då Säkerhetspolisen slog till mot en villa i ett bostadsområde i Stockholmstrakten. Två helikoptrar från Försvarsmakten användes vid insatsen och flera poliser tog sig in i bostaden samtidigt och grep mannen och hans hustru.

Båda är i 60-årsåldern och födda i Ryssland. De invandrade till Sverige runt millennieskiftet och blev svenska medborgare drygt tio år senare.

Kvinnan greps misstänkt för medhjälp, men försattes på fri fot efter tre dagar. Åklagaren uppgav då att misstankarna mot henne kvarstod.

Fakta: Rysslands underrättelsetjänster

Huvudstyrelsen för underrättelsetjänsten (GRU) är Rysslands militära underrättelsetjänst. GRU grundades 1942 och är underställd försvarsdepartementet. Under andra världskriget ägnade sig GRU åt att överse sabotage och motståndsrörelser som kämpade mot nazisterna. I dag bedriver GRU sin verksamhet över stora delar av världen.

De spiondömda svenskarna Stig Wennerström och Stig Bergling, huvudpersoner i Sveriges två största spionskandaler, spionerade båda för GRU:s räkning.

Ryska federationens yttre underrättelsetjänst (SVR) är Rysslands civila utrikesunderrättelsetjänst och underställd presidenten. SVR är arvtagare till den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB. När KGB upplöstes i samband med Sovjetunionens sammanbrott bildades SVR (utrikes) och FSB (inrikes).

I fjol dömdes en 47-årig konsult till tre års fängelse för att ha spionerat på Volvo och Scania för Rysslands räkning. Kontakten med mannen skedde enligt åklagaren via en SVR-agent.

Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB) är Rysslands inre säkerhetstjänst och underställd presidenten. FSB är likt SVR arvtagare till KGB. FSB ägnar sig åt bland annat kontraspionage, övervakning och terrorismbekämpning. FSB agerar inom Rysslands gränser och i landets närområde, däribland Ukraina och Baltikum.


Fakta: Olovlig underrättelseverksamhet

Enligt brottsbalken 19:10 ska "den som med avsikt att gå främmande makt tillhanda hemligen eller med användande av svikliga medel antingen bedriver verksamhet för anskaffande av uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra skada för Sveriges säkerhet eller medverkar till sådan verksamhet" dömas för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

Olaga underrättelseverksamhet kan även riktas mot enskilda personer snarare än staten Sverige.

Straffskalan för olaga underrättelseverksamhet är fängelse i högst två år. Om brottet bedöms som grovt gäller fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Källa: Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!