Man häktad för "gäng-grooming" av barn

En man i Linköping har häktats misstänkt för det helt nya brottet involvering av underårig i brottslig verksamhet, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Linköpings tingsrätt. Arkivbild.

Linköpings tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Brott2023-07-06 13:49

– Det är spännande. Jag tror att vi är ganska tidigt, om inte först ut, i landet med det här brottet, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh till SVT och tillägger att bevisläget är gott.

Mannen, en 22-åring, häktades på torsdagen vid Linköpings tingsrätt. Han greps i centrala Linköping i måndags och är utöver det nya brottet, som fördes in i brottsbalken den 1 juli, misstänkt för grovt narkotikabrott.

Åklagarmyndighetens presstjänst uppger för SVT att man inte känner till något annat ärende där den nya brottsrubriceringen blivit aktuell.

Den som anlitar, betalar, instruerar, överlämnar något eller på annat sätt involverar en person under 18 år i brottslig verksamhet kan dömas till fängelse i upp till fyra år.

Lagstiftningen har varit på gång i över tre år och är tänkt att slå mot de kriminella gängens utnyttjande av barn i vad som liknats vid så kallad grooming.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!