M-topp: Krävs något liknande undantagstillstånd

Inför något som liknar undantagstillstånd för att få stopp på killarna och männen som skjuter. Det kräver kommunalstyrelsens ordförande i Haninge efter våldsbrotten.

Fyra personer har gripits efter att en man skjutits till döds och en annan person skadats i Jordbro söder om Stockholm natten mot torsdag.

Fyra personer har gripits efter att en man skjutits till döds och en annan person skadats i Jordbro söder om Stockholm natten mot torsdag.

Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Brott2023-09-28 11:31

En ihjälskjuten och en skadad i en skjutning i Jordbro. En ung man dödad i en skottlossning på en idrottsplats full av barn. En kvinna avliden i en kraftig explosion utanför Uppsala.

De senaste tolv timmarnas våldsdåd har fått Sven Gustafsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge där Jordbro ingår, att frustrerat vädja om hjälp till regeringen.

– Det är ett monster som sprider sig över hela Sverige. De spränger fel hus i ett radhusområde, de skjuter öppet över idrottsområden. Det enda som hjälper just nu är inkapacitering, säger han till P4 Stockholm.

Enligt medieuppgifter dog en kvinna som bodde i grannhuset till det hus som sprängningen var riktad mot i Uppsala. Det är dock inget polisen bekräftat.

– Jag behöver ingen minister vid sidan om mig, jag behöver inga kriskommissioner. Jag behöver något som liknar undantagstillstånd.

Enligt Gustafsson bör regeringen genomföra det genom tillfällig lagstiftning.

– De måste utnyttja alla möjligheter för att kunna inkapacitera de här killarna. De kan inte vara ute längre, säger han till radion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!