Löfving utreds om Staafs tjänstevapen

Polischefen Mats Löfving gav Linda Staaf, dåvarande underrättelsechefen vid Noa, tjänstevapen trots att flera instanser inom polisen sagt nej. Nu utreder åklagare om beslutet var brottsligt.

Den 12 december omplacerades Mats Löfving från sin tjänst som regionpolischef i Stockholm. Arkivbild.

Den 12 december omplacerades Mats Löfving från sin tjänst som regionpolischef i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Marko Säävälä/TT

Brott2023-01-24 15:29

Sedan tidigare pågår en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef för Nationella operativa avdelningen (Noa) av Löfving 2015.

Nu bekräftar vice överåklagare Bengt Åsbäck i ett pressmeddelande att frågan om tjänstevapnet också är föremål för en förundersökning.

"Jag kan bekräfta att jag den 22 december 2022 också beslutade att inleda förundersökning om det tjänstevapen som ska ha tilldelats en polischef vid polisens nationella operativa avdelning. Brottsrubriceringen är tjänstefel. Det finns ingen som är delgiven misstanke om brott", säger Åsbäck i pressmeddelandet.

Inte utbildad

Dagens Nyheter var först med att rapportera om förundersökningen om vapnet.

Löfving tilldelade Staaf tjänstevapen, en Sig Sauer-pistol, 2020 trots att två instanser inom polisen, utbildningsenheten och en ställföreträdande kanslichef vid Noa sagt nej. De hänvisade till att Staaf inte fått all nödvändig utbildning för att bära vapen i tjänsten.

Vapenärendet är bara en del i den härva som under hösten och vintern skakat den högsta ledningen inom polisen. Bakgrunden är relationen mellan Löfving och Staaf, som Staaf beskrivit som "privat med ytlig".

Är omplacerad

I december avslöjade Expressen att Löfving polisanmälts två gånger för bland annat grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande och misshandel. Båda anmälningarna, där Linda Staaf pekats ut som brottsoffret, lades dock ned nästan omgående. Staaf gjorde själv inte anmälningarna och anser inte heller att hon utsatts för brott.

Den 12 december omplacerades Löfving från sin tjänst som regionpolischef i Stockholm.

Rikspolischefen Anders Thornberg valde senare att tillsätta en särskild utredare, med syfte att göra en "fullständig genomlysning" av Polismyndighetens agerande.

Fakta: Utredningar inom polisledningen

Härvan inom den högsta polisledningen granskas i dubbla utredningar.

Bakgrunden är att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, och Linda Staaf, underrättelsechef på Noa, haft en relation. Staaf har i intervjuer beskrivit relationen som "privat med ytlig".

Löfving polisanmäldes förra året för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Tidigare har han polisanmälts för misshandel. Ingen av polisanmälningarna ledde till att någon förundersökning inleddes.

Det utpekade brottsoffret, Linda Staaf, har inte själv gjort någon anmälan och anser inte heller att hon utsatts för brott.

Rikspolischef Anders Thornberg har tillsatt en utredning som ska göra "en fullständig genomlysning" av polisens hantering av härvan.

Därtill har Särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning om grovt tjänstefel avseende Löfvings tillsättning av Staaf. En förundersökning har även inletts om tilldelningen av tjänstevapen till Staaf.

Löfving har omplacerats från sin tjänst som regionpolischef i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!