Kristersson om polishÀrvan: "Förtroendeskadligt"

Statsminister Ulf Kristersson (M) Ă€r "mycket bekymrad" över hĂ€rvan i den högsta polisledningen. –Det Ă€r förtroendeskadligt i ett lĂ€ge nĂ€r polisen har sĂ„ extremt stora och svĂ„ra uppgifter framför sig, sĂ€ger han till TT.

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Brott2022-12-14 09:39

Även rikspolischefen Anders Thornberg anser att hĂ€rvan skadar polisen. I ett mejl till SR Ekot sĂ€ger han att det Ă€r klart att polisens förtroende pĂ„verkas negativt av den senaste tidens medierapportering.

Ulf Kristersson har tidigare uppgett att han har fortsatt förtroende för polisledningen, och det stÄr han fast vid.

– Antingen har man förtroende för en myndighetsledning eller sĂ„ har man det inte, det finns inget utrymme att glida. Vi har förtroende för den polisledning som sitter och skulle det Ă€ndras sĂ„ kommer vi med viss tydlighet att sĂ€ga det, sĂ€ger statsministern.

Samtidigt Àr situationen mycket besvÀrlig, anser han. HÀrvan uppdagas i ett skede nÀr polisen stÄr inför stora utmaningar att lösa bland annat gÀngkriminaliteten.

– Jag förstĂ„r att mĂ„nga mĂ€nniskor tycker att det vĂ€cker ganska mĂ„nga frĂ„gor.

Dubbla utredningar

HÀrvan i landets högsta polisledning omfattar polisanmÀlningar mot Stockholms regionpolischef Mats Löfving och jÀvsanklagelser i samband med tillsÀttningen av Linda Staaf som underrÀttelsechef vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

Löfving var vid den tiden chef för Noa och den som beslutade att anstÀlla Staaf. Hon har i intervjuer beskrivit relationen mellan sig och Löfving som "privat men ytlig".

Relationen granskas nu i dubbla utredningar. SÀrskilda Äklagarkammaren har inlett en förundersökning om grovt tjÀnstefel, och Anders Thornberg har tillsatt en intern utredning om Polismyndighetens hantering av bland annat brottsanmÀlningarna.

Löfving omplacerades i mÄndags frÄn sin tjÀnst som regionpolischef.

Linda Staaf skulle ha pÄbörjat en ny tjÀnst vid justitiedepartementet efter Ärsskiftet, men i gÄr meddelades att hon blir kvar hos polisen efter beslut av chefen för Noa, Johan Olsson.

Johan Olsson deltog pÄ onsdagen vid en presstrÀff om utredningen av pÄskupploppen men vÀgrade dÀr att svara pÄ frÄgor om hÀrvan.

Ingen förundersökning

PolisanmÀlningarna rör misstÀnkta brott som Löfving ska ha begÄtt mot Staaf. Ingen av dem ledde till att nÄgon förundersökning inleddes.

Ulf Kristersson tar fasta pÄ de utredningar som nu pÄgÄr.

– Jag hoppas att det hĂ€r gĂ„r sĂ„ fort som möjligt för att det förtroende som kan vara ifrĂ„gasatt kan Ă„terupprĂ€ttas, och att vi i vart fall fĂ„r svar pĂ„ alla frĂ„gor som gör att vi kan ta stĂ€llning i den mer formella frĂ„gan om förtroende.

Polisens underrÀttelsechef Linda Staaf och Mats Löfving, chef för Noa, pÄ en presstrÀff 2019.
Polisens underrÀttelsechef Linda Staaf och Mats Löfving, chef för Noa, pÄ en presstrÀff 2019.
Fakta: AnmÀlningar mot Löfving

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och stÀllföretrÀdande rikspolischef, polisanmÀldes förra Äret för grov fridskrÀnkning, olaga förföljelse och ofredande, vilket Expressen avslöjade. Löfving, som har omplacerats tills vidare, har Àven anmÀlts för misshandel.

Det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, underrÀttelsechef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Staaf har inte sjÀlv gjort nÄgon anmÀlan och anser inte heller att hon utsatts för brott.

I inget av fallen har Äklagare valt att gÄ vidare och inleda en förundersökning.

Nyligen meddelade rikspolischef Anders Thornberg att en extern utredare ska göra en "fullstÀndig genomlysning" av den uppmÀrksammade hÀrvan. Utredningen ska vara klar senast den 28 april nÀsta Är.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!