Kommunen: "Vi har gjort allt vi kan"

Hon var aldrig i skolan – och hade flera uteblivna besök hos FolktandvĂ„rden. Men socialtjĂ€nsten trĂ€ffade aldrig den inlĂ„sta, svĂ€ltande och misshandlade flickan i Eslöv, visar en granskning som HD och Sydsvenskan har gjort.

Leksaker i trÀdgÄrden dÀr den sjuÄriga flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild.

Leksaker i trÀdgÄrden dÀr den sjuÄriga flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-11-20 12:12

En genomgÄng av kommunens journalanteckningar och förhör med socialsekreterare visar att Eslöv i det specifika fallet med flickan lagt ut socialtjÀnsten pÄ entreprenad.

Resultatet? En frilansande socialsekreterare – som hösten 2022 blev överbelastad med 20 Ă€renden – anlitades för att hantera de orosanmĂ€lningar som kommit in gĂ€llande flickan.

Hamnar i postfack

Möten genomförs med de nu Ă„talade förĂ€ldrarna, och nĂ„gra av flickans syskon. Men sjĂ€lva flickan trĂ€ffar konsulten aldrig. Denne ska Ă€ven pĂ„ grund av Ă€rendets svĂ„righetsgrad ha larmat kommunen om att förstĂ€rkning behövdes. En ytterligare konsult anlitas – men inte heller denna person hinner med Ă€rendet, skriver tidningen.

Under en sjukskrivning av en av konsulterna visar det sig sedan att ingen pÄ Eslövs kommun arbetar med fallet.

Anteckningar om flickans fall hamnar i ett postfack i Eslövs kommunhus bara dagar innan flickan, natten mot julafton förra Äret, tas till sjukhus. DÄ svÀvar hon mellan liv och död, med en kroppstemperatur pÄ 33,9 grader och en magsÀck förstörd av Àttika.

"Vi har gjort allt vi kan"

Jörgen Larsson, förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Eslöv vill inte kommentera det specifika Àrendet och hur det har hanterats, och tillÀgger att kommunen hÄller pÄ att sÀtta sig in i polisens förundersökning.

NÀr TT frÄgar specifikt om flickans uteblivna skolgÄng sÀger förvaltningschefen att kontakt ÀndÄ funnits mellan skola och förÀldrar.

– Och man har jobbat med olika insatser för att kunna lösa det. Vi har gjort allt vi kan.

TT: Menar du att ni gjort allt ni kan?

– Med facit – vi mĂ„ste fundera. Man har haft regelbunden kontakt, men man kanske skulle ha gĂ„tt hem till förĂ€ldrarna, vad vet jag? svarar Jörgen Larsson.

"Vi gör ofta hembesök"

Samtidigt bygger det pÄ att förÀldrarna vill att man kommer hem dit, fortsÀtter han.

– Det ligger ett stort förĂ€ldraansvar i detta, att vĂ„rdnadshavare sĂ€kerstĂ€ller sina barns skolgĂ„ng.

Hembesök Àr en vanlig arbetsmetod för Eslövs socialtjÀnst, sÀger Jörgen Larsson som dock inte vill svara pÄ frÄgan om varför ingen sökt upp just den hÀr flickan i hennes hem.

– Nej, men man kallar familjer till socialförvaltningen, men vi gör ju Ă€ven hembesök naturligtvis. Vi gör ofta hembesök.

Flera orosanmÀlningar

NÀr höstterminen startar 2022 ska flickan börja i förskoleklass, men dyker inte upp. FörÀldrarna pÄstÄr dÄ att flickan har sÀrskilda behov och behöver utredas, men hÄlls samtidigt hemma. Flickans förskolegÄng innan skolstart Àr ocksÄ knapp, ÀndÄ resulterar det inte i nÄgra ÄtgÀrder som fÄr flickan till förskolan.

Hösten 2022 gör sjukvĂ„rden tvĂ„ orosanmĂ€lningar efter att mamman rĂ„kat ut för en olycka – och innan jul skickar Ă€ven FolktandvĂ„rden in en orosanmĂ€lan rörande flickan till Eslövs kommun.

Flickan kommer till de besök hon var kallad till 2019, men dÀrefter har hon inte varit hos tandlÀkaren. Hon har blivit kallad Ätta gÄnger och förÀldrarna har fÄtt pÄminnelser via sms 33 gÄnger om de nya tiderna, enligt förundersökningsprotokollet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!