Kärrholm (M) utreds för förtal mot El-Haj (S)

Den moderata riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm utreds för förtal efter att ha polisanmälts av socialdemokraten Jamal El-Haj. Anmälan är politiskt motiverad enligt Moderaterna och Kärrholm kommer inte att pausa sitt riksdagsuppdrag.

Jamal El-Haj (S). Bild från 2022.

Jamal El-Haj (S). Bild från 2022.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2023-11-03 10:28

Förundersökningen inleddes i torsdags.

– Jag har inlett förundersökning. Nu ska jag skriva direktiv till polisen, inga förhör har hållits ännu, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck till SVT Nyheter.

Bakgrunden till anmälan är uttalanden från Kärrholm. I slutet av oktober skrev han ett inlägg på X, tidigare Twitter:

”Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj är en säkerhetsrisk. Han har kopplingar till terrororganisationen Hamas och sprider desinformation.”

El-Haj polisanmälde inläggen den 26 oktober.

"Det är för mig oerhört allvarligt att en moderat riksdagsledamot och dessutom polis sprider rena lögner", kommenterade El-Haj saken i ett sms till Aftonbladet.

Står fast vid uttalanden

Kärrholm själv säger att förtalsanmälningen är politiskt motiverad och tänker inte backa från sina uttalanden.

– Jag står fast vid det jag sa och skrev, och jag välkomnar en förundersökning som förhoppningsvis kan tydliggöra yttrandefrihetens gränser i den politiska debatten. Men jag hade hellre mött El-Haj i en politisk debatt än i en rättsprocess, säger han.

TT: Vad händer om du fälls?

– Det återstår att se. I nuläget har jag svårt att se att så kommer bli fallet, säger Kärrholm.

Får fortsätta arbeta

Trots att Kärrholm utreds för brott får han sitta kvar som riksdagsledamot, säger Moderaternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till TT.

– I grunden är det en politiskt motiverad polisanmälan. Däremot välkomnar jag naturligtvis att det utreds enligt regelboken. Men Fredrik Kärrholm kommer att fortsätta sitt arbete som riksdagsledamot precis som vanligt.

Trotsar riktlinjer

TT: Har inte Moderaterna riktlinjer för om en ledamot är misstänkt för brott?

– Ja, det har vi i vår kandidatförsäkran. Men som jag säger är det viktigt för oss att visa att man kan inte använda politiskt motiverade anmälningar för att tysta moderata riksdagsledamöter. Det är vårt ansvar att uppmärksamma det vi tycker demokratiskt olämpligt, säger Karlsson.

Han vill inte svara på vad som händer med Kärrholm om han skulle fällas för förtal.

I maj tvingades El-Haj ta en paus från flera riksdagsuppdrag efter att ha medverkat på en palestinsk konferens. Partiledningen hade avrått från medverkan sedan det framkommit uppgifter om talare med koppling till Hamas.

El-Haj har framfört att han inte har några sympatier för Hamas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!