Ingen bekräftelse om att Majid gripits

Gängledaren för Foxtrotnätverket, Rawa Majid, uppges ha gripits i Iran, rapporterar SVT Nyheter. Svensk polis kan inte bekräfta uppgifterna och åklagare som utreder honom för grova brott i Sverige har inga uppgifter att lämna.

Gängledaren Rawa Majid, efterlyst för mordplaner och synnerligen grova narkotikabrott. Arkivbild.

Gängledaren Rawa Majid, efterlyst för mordplaner och synnerligen grova narkotikabrott. Arkivbild.

Foto: Tullverket

Brott2023-10-09 09:19

Polisen uppger under måndagsmorgonen att man inte kan bekräfta uppgifterna om gripandet. "Vi har nåtts av uppgifterna och undersöker dem", skriver nationellt mediecenter i ett mejl till TT.

Inte heller UD eller ambassaden har kännedom om att en svensk medborgare ska ha frihetsberövats i Iran de senaste dagarna.

"Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD. Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det", skriver UD i en kommentar.

Häktad i sin frånvaro

TT har varit i kontakt med tre av de svenska åklagare som utreder brott där Rawa Majid är häktad i sin frånvaro. Ingen av dem har några uppgifter att lämna gällande ett eventuellt gripande.

– Nej, jag har inget att tillägga när det gäller det, säger åklagare Henrik Söderman.

TT: Du har inte hört något om ett gripande?

– Vad vi har för information får vi väl se, men jag har ingen att säga om det just nu.

Inte heller sambandsåklagaren Hanna Lemoine, med särskilt fokus på utredningar med kopplingar till Turkiet där Majid under lång tid uppges ha befunnit sig, har några kommentarer att lämna under måndagsmorgonen.

Gripen i Iran

Det var under söndagen som SVT Nyheter rapporterade att Majid skulle ha gripits i anslutning till en gränspassage mellan Irak och Iran i fredags, med hänvisning till flera av varandra oberoende källor från den pågående konflikten inom Foxtrot.

37-årige Rawa Majid, känd som "kurdiska räven", är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst för mordplaner och synnerligen grova narkotikabrott.

Flera av den senaste tidens våldsdåd – skjutningar och sprängningar – i Sverige kan kopplas till konflikterna kring Majid och hans nätverk. En del av attackerna har drabbat anhöriga till gängmedlemmar och även utomstående personer.

Fakta: Rawa Majid

Rawa Majid föddes 1986 och växte upp i Uppsala där han i tonåren drev en glasskiosk med sin mamma.

Som 19-åring dömdes han för inbrott, vilka följdes av grövre brott som kokainsmuggling, medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel.

Efter ett par rundor i fängelse frigavs han villkorligt 2018 och registrerades ett drygt år senare som utvandrad till irakiska Kurdistan. Under övervakning av Kriminalvården och med ett år kvar på strafftiden tilläts han lämna landet på grund av en hotbild.

Rawa Majid har köpt sig turkiskt medborgarskap genom att investera i landet och kan därmed styra sin verksamhet från Turkiet som, liksom Sverige, inte lämnar ut sina medborgare.

När europeisk polis knäckte den krypterade tjänsten Encrochat identifierades Majid som en av Sveriges största narkotikagrossister.

Våldsvågen som drabbat Uppsala, Stockholmsområdet och även Norrköping efter ch Nyköping under sommaren kopplas till en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot, lett av Majid.

Våldsvågen i Stockholm som bröt ut i slutet av 2022 kopplas till en konflikt mellan Foxtrot och Dalennätverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!