Hovrätten fastställer dom om mord i Falköping

Den 42-årige mannen dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för mordet på en kvinna i Falköping förra året. Nu fastställer hovrätten domen.

En man dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord på en kvinna. Nu meddelar Göta hovrätt sin dom. Arkivbild.

En man dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord på en kvinna. Nu meddelar Göta hovrätt sin dom. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2022-10-10 11:09

Kvinnan som var i 40-årsåldern anmäldes försvunnen i november. Kort därefter hittades hon död i en lägenhet, huggen flera gånger med kniv eller något annat vasst föremål. Mordet var särskilt hänsynslöst, konstaterar rätten.

42-åringen och kvinnan hade tidigare haft en kärleksrelation, men kvinnan hade enligt åklagaren berättat för en rad personer att mannen hotade och trakasserade henne.

Mannen dömdes även för brott mot griftefriden, eftersom kvinnans kropp var skändad.

Mannen överklagade och begärde att straffet skulle tidsbestämmas. Men hovrätten gör nu samma bedömning som tingsrätten och fastställer domen på livstids fängelse.

42-åringen har tidigare dömts för bland annat grov mordbrand, olaga hot och skadegörelse. Domen blev då rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Men en ny undersökning inför morddomen visade att mannen inte hade någon allvarlig psykisk störning och inte heller hade haft det tidigare. I stället bedöms han ha simulerat symtom på psykos för att inte dömas till fängelse.

Däremot har 42-åringen "ett antisocialt personlighetssyndrom med narcissistiska och psykopatiska drag", det vill säga en psykisk störning som inte klassas som allvarlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!