Försökte mörda gängrival – åtta åtalas

En skottlossning i Umeå ledde polisen till stora mängder vapen, narkotika och ammunition. Nu åtalas åtta personer för inblandning i det som beskrivs som en uppgörelse i kriminella kretsar.

Åtta personer åtalas för inblandning i en gängkonflikt i Umeå. Arkivbild.

Åtta personer åtalas för inblandning i en gängkonflikt i Umeå. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-10-27 11:27

I april skedde en skottlossning mot en 28-årig man i Umeå. I samband med utredningen genomförde polisen flera husrannsakningar och påträffade stora mängder vapen, narkotika och ammunition på tre olika adresser i staden.

Enligt åklagaren var det en konflikt mellan gängkriminella som ledde fram till mordförsöket.

"Det här är en uppgörelse inom kriminella kretsar. Det är organiserad verksamhet där man vill kontrollera narkotikamarknaden i Umeå och Skellefteå", säger senior åklagare Stina Stener i ett pressmeddelande.

Åtta personer åtalas nu för bland annat mordförsök, anstiftan av försök till mord, grovt skyddande av brottsling, grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

"Verksamheten har enligt vår uppfattning styrts av en person som uppehållit sig i Spanien och Nederländerna innan han kom att gripas i Haag", säger Stina Stener.

Sju av de åtalade sitter häktade och en befinner sig på fri fot. Rättegången börjar den 8 november i Umeå tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!