Fem flickor attackerades – kvinna åtalas

Den 34-åriga kvinnan attackerade den tioåriga flickan bakifrån och knivhögg henne i ryggen. Nu åtalas kvinnan för mordförsöket i Ängelholm och för fyra andra attacker mot unga flickor i staden.

Polis på plats efter att en tioårig flicka knivhöggs i Ängelholm i somras. Arkivbild.

Polis på plats efter att en tioårig flicka knivhöggs i Ängelholm i somras. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-10-10 08:21

Förutom mordförsöket åtalas kvinnan för tre fall av grov misshandel av tre flickor – 12, 15 och 17 år gamla – samt ett fall av misshandel av en nioårig flicka. Alla brotten har skett från slutet av maj till mitten av juni i centrala Ängelholm.

"Alla har ägt rum utomhus där flickorna ensamma har mött gärningspersonen som har angripit dem bakifrån. Inga av brotten har föregåtts av en provokation eller någon form av kontakt", säger senior åklagare Linda Seger i ett pressmeddelande.

Kvinnans sista attack blev mot den tioåriga flickan sent på eftermiddagen den 12 juni i år. Flickan blev knivhuggen två gånger i ryggen och en gång i armen, enligt åtalet som lämnats in till Helsingborgs tingsrätt.

"Var verkligen en hjälte"

En man som var ute på en motionsrunda hittade den skadade flickan.

– Han, tillsammans med kollegor som var framme runt 30 sekunder efter att det hänt, räddade med största sannolikhet livet på flickan. Han var verkligen en hjälte, säger Christian Nordin, lokalpolisområdeschef i Ängelholm, nu när åtalet är väckt.

En halvtimme efter dådet kunde den 34-åriga kvinnan gripas av polisen.

– När vi fick in det tredje eller fjärde liknande ärendet började vi se ett mönster. Då startade vi en insats och gick in främst med mycket civil personal i det området, säger Christian Nordin.

Psykiskt sjuk

En rättspsykiatrisk undersökning visar att kvinnan är allvarligt psykiskt störd. Enligt åtalet erkänner hon grov misshandel men förnekar att hon velat mörda tioåringen.

Vid de tre grova misshandelsfallen ska kvinnan slagit sina offer med en sten eller liknande föremål i huvudet. Två av attackerna skedde samma dag, fem dagar före knivdådet mot tioåringen. Det tredje fallet skedde den 4 juni.

Kvinnan åtalas även för två fall av hot mot tjänsteman i samband med att hon greps av två polismän. Hon ska då sagt hon ska mörda polismännens barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!