En anhållen för dödsskjutningen i Linköping

En man i 35-årsåldern sköts till döds i Linköping i natt. Nu har en person gripits och anhållits misstänkt för mord. Polisen utreder om han har kopplingar till kriminella gäng. –Vi tittar på de alternativen, säger Tim Johansson, områdeschefen på polisen, till TT.

En man i 35-årsåldern har avlidit av skottskador i stadsdelen Lambohov i Linköping under natten. En förundersökning gällande mord har inletts och den misstänkta brottsplatsen har spärrats av för teknisk undersökning.

En man i 35-årsåldern har avlidit av skottskador i stadsdelen Lambohov i Linköping under natten. En förundersökning gällande mord har inletts och den misstänkta brottsplatsen har spärrats av för teknisk undersökning.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Brott2021-10-06 03:29

De senaste månaderna har ett flertal skottlossningar skett i Linköping. Under natten till onsdag skördade skjutvåldet sitt fjärde dödsoffer i staden, bara i år.

Det var natten mot onsdag, strax efter klockan ett, som polisen började få in samtal om smällar som kunde uppfattas som skott i stadsdelen Lambohov. En patrull skickades ut och påträffade en skottskadad person utomhus.

Mannen i 35-årsåldern fördes till sjukhus men avled under natten av sina skador.

En man anhållen

Efter skjutningen har polisen fått in uppgifter som ledde till att en person kunde anhållas under dagen.

– En person är anhållen på den lägre misstankegraden. Det var uppgifter i utredningen som påvisade det och sedan träffade vi på individen och grep honom, säger Tim Johansson.

Den anhållna mannen är i 30-årsåldern och känd hos polisen sedan tidigare.

Polisen gick under onsdagsmorgonen ut med uppgifter om att brottsoffret inte tidigare hade dömts för brott. Den uppgiften tog de senare tillbaka.

– Det var fel kommunikationen där. Han är tidigare dömd för våldsbrott men han är inte aktuell i våra system eftersom det var en lång tid tillbaka, säger Tim Johansson.

Utreder gängkopplingar

Polisen utreder nu om händelsen har kopplingar till konflikter i gängmiljö, men än så länge har de inte fått bekräftat att så är fallet.

– Det är så klart en hypotes som vi går efter, men initialt utreder vi brett och är intresserad av all typ information som kan finnas, säger Johansson.

Förra året miste sju personer livet i dödliga skjutningar i Polisregion Öst. Året innan det var det två personer. Hittills i år har fyra personer mist livet i skjutningar, samtliga i Linköping.

– Vi har haft flera skjutningar den senaste tiden så det är en oroande utveckling men vi har metoder och en regional resursförstärkning för att kunna jobba intensivare med den här typen av problematik. Det kanske inte ger en direkt effekt men vi tror att vi jobbar enligt rätt metoder.

TT: Behöver allmänheten i Linköping vara orolig för att drabbas?

– Jag vill ju säga nej, men jag förstår att våra medborgare i Linköping är oroliga. Polisen gör allt vi kan för att man ska kunna känna sig trygg, vi är här för allmänheten, avslutar Johansson.

Fakta: Dödsskjutningar i Linköping

I Polisregion Öst har totalt 17 skjutningar rapporterats i år. Skjutningen natten mot onsdag den 6 oktober blev den fjärde med dödlig utgång.

Skjutningar i Linköping:

19 maj 2021: En man i 20-årsåldern skjuts till döds i Berga centrum.

5 augusti 2021: Två tonårspojkar skottskadas i Berga centrum. Den ena pojken avlider senare på sjukhus.

25 augusti 2021: En man i 30-årsåldern skjuts på en restaurang i Skäggetorps centrum i Linköping. Hans liv går inte att rädda.

6 oktober: En man i 35-årsåldern skottskadas och hittas utomhus i stadsdelen Lambohov i Linköping. Han avlider senare på sjukhus.

Källa: Polisen och TT:s rapportering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!