Efter stölden – ambulanskläder återfunna

Ambulanskläder har stulits två gånger inom loppet av bara några dagar. Men nu har kläderna från första stölden återfunnits. Vid den andra stölden stals ingen komplett uniform. –Det tyder på att stölderna inte var koordinerade, säger Patrik Söderberg, chefsläkare Region Stockholm.

Det är ovanligt att ambulanskläder stjäls från ambulanser. Stölder av läkemedel och utrustning är desto vanligare. Arkivbild.

Det är ovanligt att ambulanskläder stjäls från ambulanser. Stölder av läkemedel och utrustning är desto vanligare. Arkivbild.

Foto: TT

Brott2023-10-25 12:05

Ambulanskläderna från den första stölden i Sköndal, södra Stockholm, som inträffade i söndags har nu hittats av en privatperson i Skogskyrkogården.

Vid tisdagens stöld i Rissne, nordväst om Stockholm, hade tjuven ryckt till sig en väska från en ambulans som stod parkerad för att hjälpa en person. Men väskan innehöll inte någon komplett ambulansuniform visade det sig i efterhand.

Därför tonar nu Patrik Söderberg, chefsläkare i Region Stockholm, ned de tidigare varningarna om att personer skulle kunna ta på sig kläderna för att utge sig vara ambulanspersonal, även om han anser att vårdpersonal alltid måste vara vaksamma.

– Den vanligaste anledningen till stöld från en ambulans brukar vara att få tillgång till läkemedel eller att hitta något att sälja.

Varför just ambulanskläder stulits inom loppet av bara några dagar kan Patrik Söderberg inte svara på, men säger att det skulle kunna vara ren slump.

– Som privatperson ska man inte känna någon oro. Om det kommer en ambulanspersonal med komplett klädsel, har legitimation och kommer i en ambulans kan man känna sig helt trygg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!