Domen mot Macchiarini står fast

Högsta domstolen tar inte upp domen mot kirurgen Paolo Macchiarini. Fängelsedomen från Svea hovrätt står därmed fast.

Kirurgen Paolo Macchiarini vid en presskonferens efter att Svea hovrätt meddelat sin dom i junil. Arkivbild.

Kirurgen Paolo Macchiarini vid en presskonferens efter att Svea hovrätt meddelat sin dom i junil. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Brott2023-10-30 10:39

Macchiarini dömdes av Svea hovrätt i juni till två och ett halvt års fängelse för tre fall av grov misshandel efter ingrepp på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, där tre patienter fick syntetiska luftstrupar inopererade. Alla tre drabbades av svåra komplikationer och avled.

Macchiarinis ingrepp orsakade kroppsskador och lidande och överensstämde inte med vetenskap och beprövad erfarenhet, enligt hovrätten.

Fråga om nöd

Till skillnad från tingsrätten kom hovrätten fram till att det inte var fråga om nödsituationer när ingreppen på den första och den andra patienten gjordes. Utredningen talade i stället för att patienterna hade kunnat fortsätta leva under en inte obetydlig tid utan ingrepp.

Gällande patient tre ansågs en nödsituation ha förelegat på grund av hennes tillstånd – men trots det menade rätten att ingreppet var oförsvarligt. Utrymmet måste nämligen vara mycket begränsat för att utföra obeprövade ingrepp i strid med regelverken, resonerade hovrätten.

Efter domen uttalade sig Macchiarini offentligt om anklagelserna mot honom, efter en lång tids tystnad. Vid en presskonferens avfärdade han då åtalet som "ett gäng lögner" och sade sig vara orättvist behandlad som utländsk läkare.

– Vi var 25–30 personer i operationssalen. Det besvärar mig att det bara är jag som sitter här, sade han.

"Förlorade mitt rykte"

De syntetiska luftstruparna var det enda alternativet för patienterna, hävdade han vidare, och poängterade att en av dem levde i fem år efter operationen. Hans största misstag, sade han, var att komma till Sverige.

– Jag förlorade mitt jobb, jag förlorade mitt rykte. Mina små barn frågar om jag är en mördare.

Fakta: Fallet Macchiarini

Hösten 2010 anställdes kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet (KI) och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset (KS).

Året därpå utförde han världens första transplantation av en syntetisk luftstrupe preparerad med benmärgsceller. Den banbrytande operationen fick stor uppmärksamhet. 2011 till 2012 opererades ytterligare två patienter med syntetisk luftstrupe på KS.

Samtliga patienter avled senare.

När det stod klart hur transplantationerna hade gått stoppades Macchiarini i april 2013 från att operera och i november samma år avslutades hans anställning på KS. Han var fortsatt anställd på KI till 2016.

I september 2020 åtalades Paolo Macchiarini för grov misshandel mot de tre patienterna.

Källa: Kjell Asplunds utredning, Macchiariniaffären. "Sanningar och lögner på Karolinska" av Bosse Lindquist, Karolinska institutet, Solna tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!