Dömda för skoldÄd kan chatta inifrÄn Sis-hem

Flera pojkar som Àr placerade i sluten ungdomsvÄrd för att ha genomfört eller planerat dödliga skolattacker har fÄtt fri tillgÄng till internet. DÀrmed kan de fortsatt vara aktiva pÄ forum som glorifierar vapen och vÄldsdÄd, visar en granskning av Expo.

Flera dömda för skolattacker som placerats pÄ Sis-hem har fÄtt tillgÄng till internet och har varit aktiva pÄ vÄldsglorifierande forum. Arkivbild.

Flera dömda för skolattacker som placerats pÄ Sis-hem har fÄtt tillgÄng till internet och har varit aktiva pÄ vÄldsglorifierande forum. Arkivbild.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Brott2023-11-03 15:38

Expo har i granskningen kartlagt anvÀndare pÄ bÄde öppna och slutna nÀtforum dÀr unga pojkar radikaliseras och inspirerar varandra att begÄ vÄldsdÄd.

Trots att flera av de aktiva pÄ forumen Àr dömda till sluten ungdomsvÄrd för att ha genomfört eller planerat dödliga skolattacker har de fÄtt fri tillgÄng till internet pÄ de Sis-hem dÀr de placerats.

Ett exempel Àr den 15-Äring i Eslöv som dömdes till sluten ungdomsvÄrd i tvÄ och ett halvt Är sedan han knivhuggit en lÀrare pÄ en skola i augusti 2021. Trots att pojken av polisen bedömdes vara en ideologiskt motiverad vÄldsbejakande extremist fick han fri tillgÄng till internet och fortsÀtter vara en huvudaktör i de forum dÀr skolattacker glorifieras.

InifrÄn Sis-hemmet inspirerar han och hjÀlper andra att planera attacker tillsammans med hans 16-Äriga vÀn som begick ett dÄd i Kristianstad och en 18-Äring som 2022 dömdes för planering av ett skoldÄd i StockholmsomrÄdet, enligt granskningen.

Personal pÄ Sis har tidigare slagit larm om att unga som dömts till sluten ungdomsvÄrd har kunnat ringa, chatta, och anvÀnda internet utan övervakning eller kontroll av vad de gör.

Sis-hemmen har möjlighet att genom en tvÄngsÄtgÀrd begrÀnsa tillgÄngen till internet, nÀr det kan anses vara till skada för ungdomen eller nÄgon annan. BegrÀnsningen gÀller dock bara 14 dagar Ät gÄngen och ska enligt reglerna anvÀndas restriktivt.

I juni föreslog regeringen att ungdomar pÄ Sis-hem ska fÄ kraftigt begrÀnsad tillgÄng till mobiler och internet, sÀrskilt pÄ hem med högre sÀkerhetsklassning, och ett konkret lagförslag vÀntas under hösten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!