De försökte stoppa bråken: "Han vill ha våld"

Facit efter helgen är dyster läsning: Våldsamma upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse och grov mordbrand. Men det finns också ideella krafter som har jobbat i det tysta för att stoppa bråken.

Människor i Rinkeby försökte lugna upprörda män och få dem att klättra ner från ett stängsel.

Människor i Rinkeby försökte lugna upprörda män och få dem att klättra ner från ett stängsel.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2022-04-18 20:17

Ett exempel är Råslätt i Jönköping, där kyrkor och moskéer, fältassistenter, boende och föreningen Underground samarbetar för att bygga upp en fredlig samexistens i området. Redan när man fick kännedom om den planerade koranbränningen lade man upp en strategi.

– Vi ville vara steget före så vi satte oss tillsammans både ungdomar och vuxna och pratade om hur vi skulle undvika att gå i fällan och bli provocerade, säger Peter Magnusson, en av ledarna för föreningen.

Han berättar att många var upprörda för att en högerextremist fick tillstånd att ta plats på ett torg de såg som sitt vardagsrum, och på en dag som är helig för både kristna och muslimer.

Medveten kränkning

– Det i sig var väldigt provocerande. Ilskan handlade inte så mycket om koranbränningen utan om att polisen skyddade en person som medvetet ville kränka oss i vårt eget "hem", säger Peter Magnusson.

För att lugna de upprörda känslorna försökte man resonera sig fram till ett fredligt sätt att möta manifestationen på. Lösningen blev att isolera Rasmus Paludan genom att inte gå till torget överhuvudtaget. I stället höll man sig en bit bort.

– Visst, stämningen blev stundtals hätsk men utan att någon tog till våld. Sedan ställde sig några ungdomar utanför kravallstaketet och bad en bön.

Enligt Peter Magnusson är felet att de åtgärder som brukar sättas in för att skapa ordning kommer utifrån och uppifrån.

– Min uppfattning är att det ofta är civilsamhället på platsen som har koll på vad som behöver göras, inte myndigheterna.

Blommor

Även i Vivalla i Örebro mobiliserade föreningslivet. Föreningen For The People uppmanade inför mötet folk att komma till platsen med blommor.

– Vi ville visa att det här är hets mot oss och mot vår religion, med mycket känslor inblandade, men vi ska inte använda oss av våld för att visa det, säger föreningens ordförande Hani Bilal till SR Ekot :

Han uppmanade i stället till att bjuda in folk från andra delar av stan och lokala politiker och dela ut blommorna.

– Det var tanken med det hela, att ge honom (Paludan) en annan sida än den han förväntar sig. Han förväntar sig en massa våld, det är det han vill.

For The People och föreningen Vivallas Unga Ambassadörer svarade också på oroligheterna med att dagen efter städa upp den nedskräpade Sveaparken efter upploppen. Man startade också en insamling för att ge blommor till de boende vid parken som drabbats av oroligheterna.

Tar kampen på Tik Tok

Imamen Anas Khalifa har valt en annan väg: Han försöker skapa ömsesidig förståelse främst via sociala medier. Efter 20 år som ultrakonservativ salafistisk predikant tvärvände han och jobbar nu mot den radikala islamismen istället.

– Jag pratar med alla; Tik Tok-ungdomar som själva deltagit i oroligheterna och svenska akademiker på Twitter. Jag försöker försvara och förklara båda sidornas tankesätt, säger han.

Det innebär bland annat att han har fått förklara hur koranen av många bara ses som en helt vanlig bok, att man kan ta ansvar trots att man har yttrandefrihet och att man kan försvara polisen utan att det betyder att man försvarar koranbränning.

– En del unga kriminella i de utsatta områdena tycker att polisen får skylla sig själva. De använder våld mot poliserna som en hämnd med islam som täckmantel.

En perfekt storm

– Samtidigt är det många som hör av sig till mig och är arga på muslimer. Muslimer uppfattas ofta som lättkränkta. Jag försöker förklara att man inte kan relativisera på det sättet. Det blir som en kollektiv bestraffning av alla muslimer.

Helgens oroligheter liknar han vid en perfekt storm.

– Många var lediga, det var Ramadan och påsk och rykten om manifestationen spreds på sociala medier.

Trots att Anas Khalifas fredsmäklande möts av en hel del hat från båda läger har han inga planer på att låta sig tystas:

– Jag vill vara på sociala medier och ta snacket även om det är obekvämt. Jag tror att det behövs, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!