Beordrade barn att mörda – dom fastställs

En 21-årig man dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för att ha beordrat minderåriga pojkar att utföra grova våldsbrott tre dagar i rad. Nu fastställs domen av Svea hovrätt.

Svea hovrätt i Stockholm fastställer tingsrättens dom. Arkivbild.

Svea hovrätt i Stockholm fastställer tingsrättens dom. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Brott2023-11-02 11:07

Målet rör tre dåd i södra Stockholm den 20, 21 och 22 januari i år kopplade till våldsvågen i huvudstaden. Det första skedde i Fruängen där ett stort antal skott avlossades med automatvapen genom en lägenhetsdörr.

Dagen därpå besköts en man utomhus i Enskededalen. Den tredje dagen avbröts en planerad skjutning i Skarpnäck. Dåden, där ingen skadades fysiskt, bottnar enligt polisen i en konflikt mellan det så kallade Foxtrotnätverket och Dalennätverket.

Utförarna vid dåden var pojkar mellan 14 och 15 år. I samtliga fall har 21-åringen, lojal med Foxtrotnätverket, enligt domen instruerat skyttarna och försett dem med vapen. Vid skjutningen i Enskededalen var orderna att döda vem som helst som såg ut att tillhöra det rivaliserande Dalennätverket.

Mannen döms för bland annat försök till mord och anstiftan till försök till mord. Han misstänks även för att ha beordrat mordet på en 15-årig pojke i Skogås en vecka senare. Dom i det målet väntas i mitten av november.

Ytterligare två män, 19 och 20 år gamla, dömda för delaktighet i trippeldådet får sina fängelsestraff fastställda. Så även en av utförarna, en 15-årig pojke dömd till sluten ungdomsvård.

Fakta: Sex personer dömda

21-årig man (huvudmannen): 18 års fängelse för anstiftan av försök till mord, försök till mord, anstiftan av förberedelse till mord och anstiftan av grovt vapenbrott. Dom fastställd av Svea hovrätt.

20-årig man: Fängelse i 4 år och 9 månader för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Dom fastställd av Svea hovrätt.

19-årig man: Fängelse i 7 år och 6 månader för medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott. Dom fastställd av Svea hovrätt.

15-åring: Sluten ungdomsvård i 1 år och 2 månader för försök till mord och grovt vapenbrott. Dom fastställd av Svea hovrätt.

18-åring som vid tiden för brottet var 17 år: Ungdomsövervakning i 1 år för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Domen överklagades ej.

16-åring: Sluten ungdomsvård i 1 år och 5 månader för försök till mord och grovt vapenbrott. Domen överklagades ej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!