Avslöjade mordplaner: "Finns ett hämndmotiv"

En stor grupp av män åtalas för långt gångna mordplaner på andra kriminella i Malmö. En koppling finns till bland annat det uppmärksammade mordet på en 31-årig småbarnsmamma sommaren 2019. –Vi ser att det finns ett hämndmotiv, säger kammaråklagare Helena Ljunggren.

15 män åtalas vid Malmö tingsrätt misstänkta för bland annat förberedelse till mord. Arkivbild.

15 män åtalas vid Malmö tingsrätt misstänkta för bland annat förberedelse till mord. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-09-23 10:48

Över tio åtalspunkter med rubriceringar som förberedelse till mord, stämpling till mord och mordförsök ingår i stämningsansökningarna mot 15 åtalade män.

I de omfattande åtalen framgår det att mordplanerna mot rivaliserande kriminella var långt gångna.

– Vi tycker att vi kan hitta en bakgrund till tidigare våldshändelser, som har inträffat under 2018 och 2019 i framför allt Malmö. Det är då bland annat anhöriga till personer på de tilltalades sida som har blivit utsatta, säger kammaråklagare Helena Ljunggren.

Allians av kriminella

Två av våldshändelserna är dödsskjutningen av tre män på ett internetkafé sommaren 2018 och mordet på en 31-årig småbarnsmamma i Malmöstadsdelen Ribersborg i augusti 2019, uppger Helena Ljunggren.

– Vi ser att det finns ett hämndmotiv. Det är en anledning, men det utesluter inte att det kan finnas andra alternativ också, säger Ljunggren och nämner narkotikahandel som exempel på ett kompletterande motiv.

Åklagarsidan bedömer att det rör sig om två olika nätverk som legat i konflikt med varandra sedan åtminstone 2018.

– Jag ska inte kalla det för fasta grupperingar. Om vi tittar på sidan av tilltalade är det personer som känner varandra, men det är inte så att de är del av ett särskilt gäng. Vi uppfattar dem närmast som en form av nätverk eller allians som har haft samma fientliga inställning till personer på målsägandesidan, säger Helena Ljunggren.

Två män åtalas exempelvis för stämpling till mord på sex män. Under tidsperioden augusti 2019–juni 2020 ska männen bland annat ha diskuterat hur mycket man ska betala potentiella mördare.

Nämner tidigare händelser

En del av bevisningen är de misstänkas kommunikation på den krypterade tjänsten Encrochat, som fransk polis hackade våren 2020.

– I Encrochat-konversationerna omnämns ett flertal av de här tidigare händelserna. Det är av den anledningen också som vi har gjort en bedömning att man kan hitta en bakgrund till detta, säger Helena Ljunggren.

– Vi har kunnat lägga ett pussel i efterhand och kunnat relatera till verkliga händelser som har inträffat, säger hon vidare.

Fakta: Krypterade kommunikationstjänster

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta och även lagföras. Men materialet har även ifrågasatts från bland annat advokathåll.

Tidigare i år kom uppgifter om att även Sky ECC knäckts. Svensk polis har bedömt att det är dubbelt så stort som Encrochat.

I början av juni avslöjades att FBI utvecklat en egen tjänst, kallad Anom, som man lyckades sprida bland kriminella. Vad de inte visste var att polisen fick en hemlig kopia av de meddelanden som skickades via tjänsten. Det handlar om över 27 miljoner meddelanden totalt.

Flera av de krypterade tjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen. Vanligen har enheterna saknat funktioner som gps, mikrofon och kamera.

Meddelanden har också kunnat förstöras av sig själva och med ett ”paniklösenord” har telefonerna kunnat låsas så att de blivit obrukbara.


Fakta: Åtal för mordplaner i Skåne

Femton män i åldrarna 22–38 år åtalas vid Malmö tingsrätt misstänkta för bland annat förberedelse till mord på flera olika platser i Skåne.

Totalt ingår tolv åtalspunkter i de båda åtalen. Rubriceringarna är förberedelse till mord, medhjälp till samma brott, stämpling till mord, anstiftan till förberedelse till mord, försök till mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Brotten har i huvudsak planerats våren 2020.

Under en av alla mordplaner har en 22-årig man placerat ut en gps-sändare på underredet av det tilltänkta offrets bil när denna stod parkerad utanför ett hotell i Ängelholm i maj 2020.

Syftet har varit har varit att "kunna lokalisera målsäganden och följa hans förflyttningar och rörelsemönster för att därigenom få möjlighet att beröva honom livet", står det i stämningsansökan.

Det 22-åringen och en medåtalad chaufför inte visste var att polisens spanare bevittnade allt. Polisen valde senare under kvällen att ta bort gps-sändaren och transportera den till ett industriområde i Malmö.

Mordförsöket ska ha skett den 10 mars 2020 i Tyringe i Hässleholms kommun när en åtalad 34-årig man försökte skjuta ihjäl en annan man med ett automatgevär. Det första skottet missade och det andra fastnade i geväret, skriver åklagarna i åtalet.

Åtalen väcks av åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Rättegången inleds den 4 oktober i Malmö tingsrätt och 48 förhandlingsdagar är inplanerade. Sista inplanerade rättegångsdag är den 17 februari nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!