Ångor som tändes på orsakade explosionen

Den stora explosionen i ett höghus i centrala Göteborg i höstas orsakades av att ångor från en brännbar vätska antändes. Spår av bensin har hittats på platsen. Hur ångorna antändes är oklart. Polisen vill inte svara på om explosionen kan ha varit en olycka.

60 lägenheter blev totalförstörda av explosionen och branden i Annedal i Göteborg i september. En kvinna omkom.

60 lägenheter blev totalförstörda av explosionen och branden i Annedal i Göteborg i september. En kvinna omkom.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brott2022-01-31 13:23

En kvinna omkom och ytterligare minst 15 personer behövde sjukhusvård efter explosionen och branden i stadsdelen Annedal tidigt en morgon i september.

140 lägenheter måste evakueras. Skadorna på fastigheten blev stora.

En man i 50-årsåldern, som misstänktes ha orsakat explosionen, hittades död i Göta älv en vecka senare. Obduktionen av mannen är fortfarande inte klar.

Men undersökningen av brottsplatsen är nu avslutad. Den visar att explosionen skedde i ett förrådsutrymme på bottenvåningen, där branden också startade.

Inget sprängmedel

Det har inte hittats några spår av sprängmedel, eller skador som ser ut att ha orsakats av att sprängmedel detonerat.

Däremot har fastigheten omfattande skador av en tryckvåg. Därför gör polisen bedömningen att det var ångor från brännbar vätska, till exempel bensin, som exploderade efter att ha blandats med luft.

Hur antändningen skedde har polisen inte kunnat hitta något svar på. Skadorna från branden, som följde efter explosionen, är så stora att eventuella spår försvunnit.

Polisen vill inte svara på om explosionen utlöstes med avsikt – eller om det kan ha varit någon form av olycka.

– Det är ingenting som vi kommenterar, just nu, säger polisens utredningsledare Anders Jonasson.

Mannen som hittades död är inte längre formellt misstänkt, eftersom han är avliden. Någon annan misstänkt finns inte heller.

Några bitar kvar

Men polisens utredning fortsätter ändå, trots att undersökningen av brottsplatsen är avslutad. Man väntar på att få in ytterligare några handlingar om ärendet.

– Jag vill inte kommentera exakt vad det är, säger Anders Jonasson.

Polisen började tidigt misstänka att explosionen gått till så som undersökningen nu visar.

– Vi haft en hypotes om det här. Men vi ville få ett utlåtande från NFC, Nationellt forensiskt centrum, säger Anders Jonasson.

Det utlåtandet har nu kommit.

Med en teknisk term anses händelsen ha varit en så kallad fuel air explosion, FAE. Den skedde inte på en specifik punkt, utan hände samtidigt i hela förrådsutrymmet så att väggar och dörrar gav vika.

Skadorna blev så stora att fastighetens inbyggda brandskydd sattes ur spel. Kraftig värme och rök spred sig i trapphus och lägenheter.

I den värst drabbade uppgången blev 60 lägenheter helt förstörda.

Fakta: Detta har hänt

Tisdag 28 september kl 04.48: En explosion skakar ett hus på Övre Husargatan i centrala Göteborg. I samband med explosionen fattar huset eld. Branden kan släckas först sent på eftermiddagen. Sexton personer förs till sjukhus, där fyra får intensivvård. 140 lägenheter evakueras. Inget tyder på naturliga orsaker, uppger polisen.

29 september: Räddningstjänsten fortsätter arbetet i fastigheten. Insatser görs av kommunen, fastighetsbolag, försäkringsbolag och frivilligorganisationer för att hjälpa och stötta de drabbade.

30 september: Polisen meddelar att en man i 50-årsåldern anhållits i sin frånvaro. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen gör flera tillslag under eftermiddagen men finner inte mannen. Polisens tekniska undersökningen av huset kan komma i gång.

1–3 oktober. Polisens jakt på mannen fortgår.

4 oktober: Mannen häktas i sin frånvaro vid Göteborgs tingsrätt. Rubriceringen är nu grov allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grov mordbrand, samt mordförsök, alternativt grov misshandel.

5 oktober: Åklagaren beslutar att efterlysa den misstänkte bombmannen i hela världen.

6 oktober: Mannen hittas död i Göta älv i centrala Göteborg.

15 oktober: En kvinna som sedan explosionen vårdats på sjukhus har avlidit av sina skador, meddelar polisen.

20 oktober: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har bestämt sig för att utreda explosionen.

1 november: Boende i fyra av de evakuerade trappuppgångarna får återvända till sina lägenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!