32-åring häktas för terrorbrott efter Visbydåd

Den 32-årige man som knivhögg psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds i Visby den 6 juli häktas för terroristbrott. Det beslutade Gotlands tingsrätt vid en omhäktningsförhandling under onsdagen.

Blommor vid platsen där psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds i centrala Visby under Almedalsveckan. Arkivbild.

Blommor vid platsen där psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds i centrala Visby under Almedalsveckan. Arkivbild.

Foto: Karl Melander/TT

Brott2022-07-20 09:01

Mannen häktas för terroristbrott genom mord samt för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. 32-åringen satt sedan tidigare häktad misstänkt för mord, men den 11 juli blev det känt att knivdådet under Almedalsveckan klassats som terrorbrott.

De nya misstankarna grundar sig på att det framkommit att brottet inte enbart varit riktat mot Ing-Marie Wieselgren utan mot Sverige samt att mannen förberett brott även mot annan person eller personer. Men fler detaljer om vem/vilka detta riktat sig mot vill inte åklagare Henrik Olin ge efter onsdagens häktningsförhandling.

– Jag har konsekvent inte kommenterat om det är en eller flera personer, och inte något namn eller funktion eller roll eller så, säger Henrik Olin.

– Utredningen är i ett tidigt skede, vi har haft en förhandling där tingsrätten beslutat om ett yppandeförbud och det gäller alla inblandade. Det som sagts bakom stängda dörrar ska stanna bakom stängda dörrar, i det här skedet, fortsätter han.

Handlar om kniven

Enligt den nya häktningsframställan som lämnats in till Gotlands tingsrätt ska förberedelsen till terroristbrott ha pågått sedan den 19 juni och fram till dådets genomförande.

– Jag kan säga så mycket som att det handlar bland annat om befattning med vapen, den här kniven som har använts vid det fullbordade brottet. Men det handlar också om andra omständigheter som jag inte kan gå in på i detalj, säger Henrik Olin.

Enligt uppgifter i flera medier har den misstänkte kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Men detta har inget att göra med att brottet utreds som terrordåd, har åklagaren tidigare gått ut med.

Utredningen går nu vidare med bland annat förhör och genomgång av beslag. Mannen ska även genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning som väntas vara klar någon gång i augusti.

Fortfarande finns inget som tyder på att någon mer ska ha varit inblandad.

– Ingenting tyder på något annat än att han har genomfört det här på egen hand, säger Henrik Olin.

Efterlyser bilder

Utredarna ber nu allmänheten om hjälp att höra av sig om man varit på platsen vid tiden för dådet, men ännu inte varit i kontrakt med polisen.

– Även om vi har en ganska bra bild av vad som skett på platsen så var väldigt många där och det kan vara så att det är personer som vi ännu inte identifierat som har gjort iakttagelser, säger Henrik Olin och fortsätter:

– Man kanske inte tror att ens iakttagelse är av värde men det är svårt att bedöma för den enskilde individen.

Den som har bild- eller filmmaterial från Donners plats från klockan 13.40–14.00 den aktuella dagen ombeds också höra av sig till polisen.

– Det kan vara så att man inte tror att man har något på bild eller film, men att man har fångat offret eller gärningsmannen strax innan den här händelsen till exempel, säger Henrik Olin.

Bakgrund: Knivdådet i Visby

Klockan 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Hon fördes till sjukhus och vid 20-tiden på kvällen berättade polisen att hennes liv inte gått att rädda.

Senare bekräftade hennes arbetsgivare att offret var Ing-Marie Wieselgren. Hon var psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och jobbade också som överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon bodde. Ing-Marie Wieselgren var i Almedalen för att arbeta och var precis på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Gärningsmannen kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Den 8 juli häktades den 32-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han har erkänt att han dödat Ing-Marie Wieselgren.

Den 11 juli meddelades att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tar över utredningen och att dådet klassas som terroristbrott. Nu misstänks 32-åringen för terroristbrott genom mord, liksom för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!