"Upplöst" demonstration fortsatte två timmar

Redan några minuter efter att förstamajdemonstrationen mot coronarestriktionerna inletts beslutade polisen att upplösa den. Men manifestationen fortsatte i nästan två timmar.

Polisen upplöste demonstrationer mot coronarestriktioner i Stockholm.

Polisen upplöste demonstrationer mot coronarestriktioner i Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott & Straff2021-05-01 19:23

Flera hundra personer var på plats vid Norra Bantorget i centrala Stockholm när demonstrationen inleddes klockan 14 på lördagen. Sex minuter senare meddelade polisen att sammankomsten skulle upplösas, eftersom deltagarna var fler än vad som tillåts enligt covidlagens begränsning på åtta personer.

En kvinna som presenterar sig som Helena säger att hon deltar för att hon vill ha frihet i Sverige.

– Jag tror inte på den här pandemin, titta hur polisen beter sig. Det finns ingen demokrati längre i vårt land.

TT: Finns det ingen pandemi menar du?

– Det här är som ett vanligt virus, vi har ingen överdödlighet i Sverige. Det här är ett sätt att skrämma människor anser jag, säger hon.

Att Sverige inte haft någon överdödlighet under pandemin stämmer inte. Enligt Statistiska centralbyråns siffror låg överdödligheten i fjol på 38 procent i april och 25 procent i december.

Svårt att upplösa

Arrangörerna har beskrivit det som en strategi – att vara många för att försvåra för polisen att stoppa dem.

– Ni ombeds att lämna platsen frivilligt, ropade polisen till samlingen under marschvägen, men utan resultat.

Daniel Svensson, som är sjuksköterska på akutmottagningen på Södersjukhuset, provoceras när han ser demonstrationståget.

– Vi ser folk som dör varje dag. Utslagna människor i alla åldrar och så går de här och påstår att viruset inte finns och att vi ska öppna upp Sverige. Det sticker ganska mycket i ögonen, säger han.

När tåget nådde Odengatan möttes demonstranterna av polisbussar uppställda som barrikad, men de lyckade svänga av och fortsatte vidare mot slutmålet Vasaparken.

Där hölls flera tal med budskap som att pandemilagarna borde upphöra och att "medicinsk apartheid" är oacceptabelt – med syftning på de så kallade vaccinpassen.

När polisens fortsatta uppmaningar om att lämna platsen inte hörsammade fördes slumpvis utvalda demonstranter därifrån. Totalt omhändertogs mellan fem och tio personer, enligt Peter Ågren, biträdande kommenderingschef.

Ett stort antal polisfordon och poliser fanns på plats, men inga kraftfulla insatser gjordes för att stoppa arrangemanget. Eftersom demonstranterna inte var våldsamma ansågs sammankomsten inte orsaka så allvarlig skada att ett större ingripande var befogat, enligt poliser på plats.

Våldsamt motstånd

Vid omhändertagandena förekom dock visst motstånd.

– Vi hade två ärenden som vi avrapporterade som våldsamma motstånd i samband med att två personer skulle avlägsnas från demonstrationen, säger Peter Ågren.

Övriga brottsanmälningar under demonstrationen gäller misstänkt blåljussabotage, där en person gripits, misshandel mellan två personer och egenmäktigt förfarande.

Strax efter klockan 16, cirka två timmar efter demonstrationen inletts, började människorna skingras.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats.

Länsstyrelsen hade redan på förhand förelagt fyra personer ett vite på 30 000 kronor vardera eftersom de identifierats som arrangörer.

En demonstration mot coronarestriktioner hölls i Stockholm under lördagen.
En demonstration mot coronarestriktioner hölls i Stockholm under lördagen.
Fakta: Vårens coronaprotester

Den 6 mars: På Medborgarplatsen i Stockholm samlades några hundra deltagare under parollen "tusenmannamarschen". När polisen ingrep skadades fem poliser. Omkring 50 demonstranter avlägsnades av polis.

Den 20 mars: Demonstrationer mot coronarestriktioner anordnades i en rad länder. I Sverige hölls manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Protesterna blev lugnare än polisens värsta tänkta scenarier. Totalt avlägsnades 30 personer.

Den 1 maj: Ett "förstamajtåg" mot coronarestriktionerna arrangerades i Stockholm. Bakom evenemanget stod samma arrangör som anordnade "tusenmannamarschen i mars.

Målet med aktionerna är att restriktionerna ska tas bort och att samhället ska "öppnas upp".

I Sverige har deltagarna vid tidigare demonstrationer kommit från många olika organisationer. Det har rapporterats om högerextremister, konspirationsteoretiker och personer från den "nyandliga" världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!