Pressen pÄ domstolarna förvÀrras av Corona

LĂ€get för hĂ„rt pressade domstolar har förvĂ€rrats pĂ„ grund av coronaviruset. VĂ€rmlands tingsrĂ€tt, som lĂ€nge haft domarbrist, har tvingats stĂ€lla in nĂ€stan 50 procent av rĂ€ttegĂ„ngarna. Svea hovrĂ€tt har över 1 000 mĂ„l som vĂ€ntar pĂ„ att bli avgjorda.

Malmö tingsrÀtt Àr en av de domstolar som tvingats stÀlla in rÀttegÄngar i coronavirusets spÄr. Arkivbild

Malmö tingsrÀtt Àr en av de domstolar som tvingats stÀlla in rÀttegÄngar i coronavirusets spÄr. Arkivbild

Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Brott & Straff2020-03-24 09:35

– Sedan ganska lĂ„ng tid tillbaka ha vi haft domarbrist. Till sommaren 2019 lyckades vi hĂ„lla stĂ€llningarna. Men sedan dess har vi fĂ„tt in fler mĂ„l Ă€n vi kunnat avgöra och med corona skenar det, sĂ€ger Lars HolmgĂ„rd, lagman vid VĂ€rmlands tingsrĂ€tt.

De första tvÄ veckorna dÄ coronaviruset började spridas stÀllde VÀrmlands tingsrÀtt in 25 procent av huvudförhandlingarna och nu ökar antalet.

– Jag tror att vi stĂ€ller in 40-50 procent av förhandlingarna den hĂ€r veckan, sĂ€ger Lars HolmgĂ„rd.

FÀrre pÄ plats

Han ser de instÀllda förhandlingarna som ett lÄngsiktigt bekymmer.

– NĂ€r vi lĂ€gger pĂ„ sĂ„ pass mycket pĂ„ hög kommer det att bli stora balanser som tar lĂ„ng tid att beta av, sĂ€ger han.

En sammanstÀllning frÄn Domstolsverket visar att 750 rÀttegÄngar har stÀllts in i landet pÄ grund av corona och ungefÀr 700 anstÀllda pÄ landets domstolar arbetar hemifrÄn. Tydligast har coronaviruset slagit mot domstolarna i Stockholm dÀr 380 förhandlingar har stÀllts in och 390 anstÀllda inte Àr pÄ plats jobbet.

Eva Wendel Rosberg, lagman i Malmö tingsrÀtt, berÀttar att situationen Àr tuff Àven om man inte har domarbrist dÀr.

– I dag har vi stĂ€llt in fem mĂ„l och det beror framför allt pĂ„ att parter inte kunnat komma. Vi har inte behövt stĂ€lla in pĂ„ grund av personalbrist. Vi tar dag för dag och hoppas att vi inte hamnar i samma situation som Stockholm.

Catarina Barketorp, lagman i Uppsala tingsrÀtt, sÀger att det antagligen tar minst ett halvÄr innan en instÀlld rÀttegÄng tas om.

– Det beror inte bara pĂ„ tingsrĂ€tten, Ă€ven Ă„klagare och advokater ska ha tid, och under sommarmĂ„naderna har vi bara mĂ„l dĂ€r nĂ„gon sitter hĂ€ktad och ungdomsmĂ„l. En del av rĂ€ttegĂ„ngarna kommer inte bli av förrĂ€n nĂ€sta Ă„r.

Tusen i kö

HovrÀttspresident Anders Perklev berÀttar att coronaviruset innebÀr att Svea hovrÀtt har lÀgre bemanning.

– Eftersom vi hade ett ganska sĂ„ anstrĂ€ngt arbetslĂ€ge redan innan betyder det att vi mĂ„ste stĂ€lla in en del förhandlingar och skjuta huvudförhandlingar pĂ„ framtiden, sĂ€ger han.

Förra Ă„ret kom det in 14 000 mĂ„l till Svea hovrĂ€tt och 13 000 avgjordes.

– Det Ă€r det högsta vi har avgjort historiskt sett, men eftersom resurserna inte hĂ€ngt med fick vi en differens pĂ„ 1 000 Ă€renden. Det Ă€r problematiskt att vi har ett vĂ€xande antal mĂ„l pĂ„ kö. HandlĂ€ggningstiderna blir lĂ€ngre och lĂ€ngre, sĂ€ger han.

RÀttad: I en tidigare version uppgavs att 700 domstolsanstÀllda inte kan arbeta just nu. RÀtt Àr att 700 arbetar hemifrÄn.

Flera domstolar runt i landet har tvingats stÀlla in rÀttegÄngar pÄ grund av coronaviruset. Arkivbild.
Flera domstolar runt i landet har tvingats stÀlla in rÀttegÄngar pÄ grund av coronaviruset. Arkivbild.
Fakta: InstÀllda förhandlingar

Cirka 750 förhandlingar har stÀllts in i Sveriges domstolar pÄ grund av coronaviruset. Orsaken Àr att domstolens personal eller nÀmndemÀn inte kan arbeta och att personer som kallats till förhandlingar inte kan medverka.

I Stockholm har 380 förhandlingar stÀllts in.

Omkring 700 anstÀllda pÄ domstolarna, varav 390 i Stockholm, arbetar hemifrÄn pÄ grund av uppvisat symtom hos medarbetaren, som inte Àr sjukskriven, eller vabbar.

KĂ€lla: Domstolsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!