Polisen försöker upplösa coronademonstration

Dagens demonstration i Stockholm mot coronarestriktioner upplöstes sex minuter efter start, men hundratals trotsar polisens uppmaning och fortsätter tåga genom stan. Flera personer omhändertas av polisen och fyra arrangörer har redan på förhand fått vitesförelägganden på 30 000 kronor.

När demonstrationen inleddes klockan 14 uppskattas hundratals personer vara på plats vid Norra Bantorget i centrala Stockholm.

När demonstrationen inleddes klockan 14 uppskattas hundratals personer vara på plats vid Norra Bantorget i centrala Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott & Straff2021-05-01 15:22

När demonstrationen inleddes klockan 14 uppskattas hundratals personer vara på plats vid Norra Bantorget i centrala Stockholm.

Sex minuter efter demonstrationens starttid meddelar polisen att de tagit beslut att upplösa sammankomsten, eftersom deltagarna är fler än vad som tillåts.

Svårt att upplösa

I videoklipp beskriver arrangörerna det som en strategi – att vara många för att försvåra för polisen att stoppa dem. Enligt den tillfälliga pandemilagen är antalet deltagare som tillåts delta vid en allmän sammankomst åtta personer. Det överskreds mångdubbelt vid demonstrationerna med liknande budskap den 6 respektive 20 mars. Likaså i dag.

"Ni ombeds att lämna platsen frivilligt" ropar polisen till samlingen, men utan resultat. Den stora merparten fortsätter att tåga genom centrala Stockholm och skandera "Vakna Sverige" en dryg halvtimme efter polisens beslut att upplösa demonstrationen.

– Vi jobbar på, det är ganska många människor, säger en polis på plats.

Polisen har haft en dialog med arrangörerna och har inte sett något skäl till förhöjd oro utifrån kopplingar till någon extremistisk rörelse eller tidigare våldsbrottslighet. Bedömningen är att de som planerar att medverka vill uttrycka sin åsikt – vilket polisen ska främja. Polisens dialog gav däremot inte resultat och man tog beslut att upplösa demonstrationen klockan 14.06.

– Självklart är det en utmaning, att jobba för människors rätt att uttrycka sin åsikt och de begränsningar som finns i pandemilagen, sa Carina Skagerlind inför demonstrationens start.

Trotsar polisen

När tåget kommit till Odenplan möttes demonstranterna av polisbilar som ställt sig som en barrikad. Vissa demonstranter tjafsar sinsemellan om vilken väg som är bäst att gå för att skaka av sig polisen.

Flera personer omhändertas och leds bort från tåget, och vissa förs in i polisbilarna. "Fortsätt gå!" ropar flera i kör.

Tåget når till slut Vasaparken, där de samlas upp och fortsätter demonstrera. Flera bär på skyltar med budskap såsom "massmedia är viruset", "covid-19 var planerat" och "pandemin är påhittad".

TT har försökt prata med flera demonstranter, som avböjer intervju.

Inställda bussar

Mellan klockan 12.30 och 17.00 på lördagen ställer Stockholms lokaltrafik in tio busslinjer mellan Norra bantorget och Kungsträdgården där marschen väntas gå. Resenärer uppmanas följa informationen i deras app och på hemsidan.

I tunnelbanan kommer det att finnas fler ordningsvakter än vanligt och beredskapen på trygghetscentralen höjs. Däremot kan lokaltrafikens personal inte göra något för att människor ska kunna hålla avstånd.

– Våra ordningsvakter får inte agera på trängsel. Ordningslagen ger oss inte den befogenheten som det ser ut i dag, säger Claes Keisu, pressansvarig vid trafikförvaltningen i region Stockholm.

Länsstyrelsen har förelagt fyra personer om vite på 30 000 kronor var eftersom de identifierats som arrangörer för lördagens demonstration som väntas överskrida det tillåtna deltagarantalet på åtta personer. En av dem har även fått ett vite på 20 000 kronor för att ha arrangerat demonstrationen den 6 mars.

– Vi vill visa att om demonstrationen genomförs så är det här konsekvensens, säger Helena Remnerud, chef för tillsynsenheten på Länsstyrelsen i Stockholm.

Under demonstrationen har Länsstyrelsen medarbetare på plats för att identifiera arrangörerna och gå vidare med föreläggandet.

Vårens coronaprotester

Den 6 mars: På Medborgarplatsen i Stockholm samlades några hundra deltagare under parollen "tusenmannamarschen". När polisen ingrep skadades fem poliser. Omkring 50 demonstranter avlägsnades av polis.

Den 20 mars: Demonstrationer mot coronarestriktioner anordnades i en rad länder. I Sverige hölls manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Protesterna blev lugnare än polisens värsta tänkta scenarier. Totalt avlägsnades 30 personer.

Den 1 maj: Detta datum planeras ett "första maj-tåg" mot coronarestriktioner i Stockholm. Bakom evenemanget står samma arrangör som anordnade tusenmannamarschen i mars.

Målet med aktionerna är att restriktionerna ska tas bort och att samhället ska "öppnas upp".

I Sverige har deltagarna vid tidigare demonstrationer kommit från många olika organisationer. Det har rapporterats om högerextremister, konspirationsteoretiker och personer från den nyandliga världen och alternativmedicinen som inte tror på vården och läkemedel.

Stora folksamlingar bryter mot den tillfälliga pandemilagen som säger att högst åtta personer får samlas till allmänna sammankomster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!