Flydde rättspsyk – får fängelse för mord

En 20-årig man som rymde från den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge döms för knivmord på en man i Rissne. Enligt ett yttrande från Rättsliga rådet anses han dock vara frisk och straffet blir 13 års fängelse. –Han är mycket nöjd med utgången, säger mannens försvarare.

Polisen släppte en bild från en övervakningskamera på den misstänkte efter knivattacken i Rissne. Han kunde gripas några dagar senare.

Polisen släppte en bild från en övervakningskamera på den misstänkte efter knivattacken i Rissne. Han kunde gripas några dagar senare.

Foto: Polisen/TT

Brott & Straff2021-05-25 15:27

Mordet skedde vid en bankomat i Rissne i Sundbybergs kommun norr om Stockholm den 2 januari. Offret, en man i 45-årsåldern, mördades genom upprepade knivhugg mot bröstet, halsen och huvudet. Mannen åtalades även för grovt rån efter att ha tagit offrets plånbok.

I polisförhör sade 20-åringen att avsikten var att råna mannen för att få pengar till mat, men att han blev arg när mannen gjorde motstånd och därför högg honom för att "visa att det var allvar". Han tyckte inte han skulle dömas för mord då han menade att han saknat uppsåt att döda.

Solna tingsrätt delar inte den bedömningen. Huggen var så kraftiga och riktade mot bröstkorgen att han måste insett att det fanns risk att offret skulle dö, vilket rätten anser att han var likgiltig inför. Han har därför haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt till mord.

På rymmen från rättspsyk

När mordet skedde var den då 19-årige mannen på rymmen från rättspsykiatrin, efter att ha sprungit ifrån personalen under en utevistelse i december förra året. Mannen var då dömd till rättspsykiatrisk vård efter att ha knivmördat en jämnårig elev på en skola i Enskede 2017.

Vid rymningen bedömdes mannen ännu lida av en allvarlig psykisk störning och risken för återfall i allvarlig brottslighet ansågs som hög om vården skulle upphöra. Efter att han greps genomfördes en ny rättspsykiatrisk undersökning, men slutsatsen att han led av en allvarlig psykisk störning.

Men mannen överklagade till Rättsliga rådet, ett självständigt organ knutet till Socialstyrelsen, som gjorde en helt annan bedömning. Enligt yttrandet lider han varken av en allvarlig psykisk störning nu eller vid tiden för mordet. Han skulle därmed inte dömas till vård, ansåg rådet.

Fängelse i 13 år

Solna tingsrätt dömer honom därför till 13 års fängelse.

– Även den rättspsykiatriska undersökningen som sa att han hade en allvarlig psykisk störning var tveksamma och tyckte att det var en svår bedömning. Mot den bakgrunden, och när dessutom Rättsliga rådet var enigt, så hade inte vi anledning att göra en annan bedömning, säger domare Patrik Skogh.

Mannen döms även för försök till grovt rån och försök till rån, som begicks både före och efter mordet. Det samlade straffvärdet är 17 års fängelse men mannens ringa ålder sänker straffet.

Mannens försvarare Martin Persson säger att hans klient är mycket nöjd, trots att man yrkat att han inte skulle dömas för mord.

– Det viktigaste för honom var att dömas till fängelse och inte rättspsykiatri, säger Persson, och tillägger att hans klient inte har för avsikt att överklaga.

Mannens tidigare dom om rättspsykiatrisk vård gäller dock fortfarande, och det är inte omedelbart klart om han kommer hamna i fängelse eller tillbaka i vård.

– Fängelsestraff brukar som regel gå före de flesta andra påföljderna, men just när den andra påföljden är rättspsykiatrisk vård kan det bli mer komplicerat, säger Tatjana Johansen, tf sektionschef vid rättsenheten på Kriminalvården.

Det kommer sannolikt krävas en dialog mellan Kriminalvården och rättspsykiatrin för att avgöra var mannen ska placeras, säger hon.

– Fängelsestraff ska verkställas på anstalt, men om vårdbehoven anses så stora att de inte kan tas om hand av Kriminalvården får vi ibland ta hjälp av vården på utsidan under en period, säger Tatjana Johansen.

Solna tingsrätt dömer mannen till 13 års fängelse. Arkivbild.
Solna tingsrätt dömer mannen till 13 års fängelse. Arkivbild.
Fakta: Knivattacken i Rissne

Flera personer larmade polis vid 20.30-tiden lördagen den 2 januari om en man som var allvarligt stickskadad i Rissne centrum i Sundbyberg, nordväst om Stockholm. Offret, en man i 45-årsåldern, fördes med livshotande skador till sjukhus med ambulans, men strax efter midnatt meddelade polisen att hans liv inte hade gått att rädda.

Mannen hade attackerats av en knivbeväpnad man i samband med att han tog ut pengar vid en bankomat. Enligt polisen fanns det inget som tydde på att offret och gärningsmannen kände varandra, vilket senare bekräftats av gärningsmannens egen berättelse.

Fyra dagar senare greps en man i 20-årsåldern misstänkt för mordet. Före gripandet hade polisen publicerat en bild från en övervakningskamera på den misstänkte.

Mannen erkände omedelbart att han hade huggit mannen. Han erkände dock inte mord och menade att avsikten inte var att döda, utan att han endast hade varit ute efter offrets pengar. I polisförhör uppgav mannen att han blev arg när personen gjorde motstånd och därför högg honom för att "visa att det var allvar".

Kort efter gripandet framgick det att mannen i december 2020 hade rymt från den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge där han vårdades. Mannen var dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att ha knivmördat en jämnårig elev på en skola i Enskede 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!