Familjehemspappa dömd för flera brott

Två barn från Umeå placerades för fem år sedan i ett familjehem hos en man som tidigare dömts för bland annat grovt vapenbrott, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Nu misstänks mannen för nya brott och barnen har omplacerats.

Bilden är en genrebild och har inget med barnen i artikeln att göra. Arkivbild.

Bilden är en genrebild och har inget med barnen i artikeln att göra. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Brott & Straff2020-04-12 09:20

Det var Umeå kommun som 2015 beslutade att placera de två barnen i familjehemmet. Det var ett akut ärende och eftersom det vid tillfället inte fanns tillgängliga jourhem i Umeå valde kommunen att vända sig till ett konsultföretag.

– I det skedet, rätt eller fel, så utgick vi i från att konsultföretaget hade tagit registerutdrag och att allt var i sin ordning, säger Monica Wahlström, verksamhetschef vid individ- och familjeomsorgen i Umeå kommun till Västerbottens-Kuriren.

"Ingen bra bedömning"

Åtta månader senare gjorde Umeå kommun en familjehemsutredning av mannen och den kvinna han bor med, då framkom att mannen var dömd för en rad brott. Han har bland annat suttit ett år i fängelse för grovt vapenbrott, vapenbrott, häleriförseelse och dopingbrott. Trots det valde kommunen att ge familjehemmet uppdraget och låta barnen bo kvar.

– Ja, vi gjorde den bedömningen. Med facit i hand så var det ingen bra bedömning, för nu misstänker vi att han har begått ett bedrägeribrott mot oss, säger Monica Wahlström.

Anmälan till IVO

Umeå kommun har inga misstankar om att barnen farit illa i familjehemmet men har nu valt att inleda en egen utredning av sin hantering av familjehemmet. De kommer även göra en anmälan enligt Lex Sarah till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!