BrÄ ska granska sexköpslagen

Regeringen har gett Brottsförebyggande rÄdet, BrÄ, i uppdrag att utvÀrdera sexköpslagen och dÄ Àven specifikt hur rÀttsvÀsendet hanterar sÄ kallad sugardejting. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

JĂ€mstĂ€lldhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.

JĂ€mstĂ€lldhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Brott & Straff2020-10-02 05:00

– Sugardejting Ă€r en omskrivning för prostitution och de hĂ€r tjejerna far otroligt illa. Vi har ju i dag i Sverige en handel med kvinnors och barns kroppar, och det Ă€r en form av slavhandel och vi kan aldrig acceptera sexköp, sĂ€ger jĂ€mstĂ€lldhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till radion.

BrÄ ska Àven kartlÀgga vilka som köper och sÀljer sex, hur köpen initieras och genomförs samt vilka straff som döms ut.

Sexköpslagen, som gjorde det straffbart att köpa sexuella tjÀnster, trÀdde i kraft 1999. Utredningen Àr tÀnkt att ge svar pÄ hur lagen fungerar just nu.

– Och inte minst om det fortfarande har den hĂ€r effekten att den avskrĂ€cker nĂ„got för de hĂ€r kriminella mĂ€nniskohandlarna att operera just i Sverige, sĂ€ger Justitieminister Morgan Johansson (S), till Ekot.

I somras rapporterade Ekot att antalet polisanmÀlningar som gÀller köp av sexuell handling av barn har ökat och att sÄ kallade sugardejtingsajter, dÀr mÀn kommer i kontakt med unga personer, anges som en del av förklaringen till varför anmÀlningarna har blivit vanligare.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!