Köldknäppar kan spräcka rören i sommarstugan

Köldsmockan som drabbade stora delar av landet kan försura julfirandet i fritidshuset om rören spruckit i kylan. –Det är möjligt att personer får ett uppvaknande till jul när de sätter på värmen i sina fritidshus, säger Malte Rungård, byggteknisk rådgivare hos intresseorganisationen Villaägarna.

När temperaturen börjar leta sig ner till åtta–tio minusgrader ökar risken för att vattenfyllda rör ska frysa och spricka. Arkivbild.

När temperaturen börjar leta sig ner till åtta–tio minusgrader ökar risken för att vattenfyllda rör ska frysa och spricka. Arkivbild.

Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

Bostad2022-12-21 20:14

När temperaturen börjar leta sig ner till åtta–tio minusgrader ökar risken för att vattenfyllda rör ska frysa. När det frysta vattnet expanderar kan rören spricka.

Detta innebär en särskild risk för fritidshus som ofta står nedkylda under vintern. Hur situationen ser ut i år är dock svårt att säga då sprickorna oftast upptäcks först när man besöker stugan i samband med helfiranden eller under våren när stugan värms upp igen, konstaterar Malte Rungård.

Extra tråkigt kan det vara om svår kyla kommit och gått samtidigt som det obebodda husets vattensystem stått under tryck. Då kan stora mängder vatten ha pressats ut utan att någon upptäckt det på lång tid.

Alla hus kan drabbas

Även rör i större bostadshus kan frysa om man exempelvis har vattenledningsrör som ligger för nära ytterväggen. Olyckan kan även vara framme om man är bortrest en lägre tid och elen i huset slås ut.

TT: Vad ska man göra för att undvika att rören spricker?

– Om man kallställer sitt fritidshus ska man stänga av vattnet och gärna blåsa vattenledningarna med tryckluft. Sedan bör man stoppa i miljövänligt antifrysmedel i vattenlåsen, som i golvbrunnar, toalett och kök, säger Malte Rungård.

Minimerar skadan

Om man misstänker att rören har frusit under vintern kan man även skademinimera inför våren och isproppen släpper.

– Huvudregeln är att man då har vattnet avstängt så att skadan inte blir större än nödvändigt.

Kylan har dock släppt sitt grepp i flera delar av landet. I både Götaland och Svealand har det varit plusgrader i veckan. Men framåt julafton väntas åter klart och kallt väder i stora delar av landet enligt SMHI.

Fakta: Så att rören inte fryser

Plocka bort slangar, nycklar och munstycken från utevattenkranen.

Stäng av huvudkranen och töm alla ledningar, pumpar och varmvattenberedare.

Töm vattenlås och häll frostskyddsvätska i disko, tvättställ, golvbrunnar och toalettstolar.

Tvätt- och diskmaskiner och liknande ska också tömmas.

Om du använder huset under vintern, låt värmen stå på 15 grader.

Även om stugan är uppvärmd över vintern kan ett strömavbrott leda till att ledningarna fryser sönder om de inte är tömda.

Källor: Länsförsäkringar och Folksam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!