Belgiens justitieminister avgår efter dådet

Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne avgår efter terrordådet i Bryssel i måndags, där två svenskar sköts ihjäl och en tredje skadades.

Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne. Arkivbild.

Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne. Arkivbild.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Belgien2023-10-20 19:41

Bakgrunden är att Belgiens åklagarmyndighet i augusti förra året missade att hantera en inkommen utlämningsbegäran avseende gärningsmannen Abdesalem Lassoued. Begäran kom från Lassoueds hemland Tunisien som bland annat ville ställa honom inför rätta för mordbrand och skadegörelse.

– Utlämningsbegäran har överförts till åklagarmyndigheten, men den har legat kvar där - det vill säga ett individuellt, grovt och oacceptabelt misstag. Jag vill ta mitt politiska ansvar och avgå som minister, säger Vincent Van Quickenborne på en pressträff, enligt den belgiska tidningen Nieuwsblad.

Avslag på asylansökan

Lassoued ansökte om asyl i Belgien 2019, men fick avslag på sin ansökan och befann sig alltså illegalt i landet vid tidpunkten för dådet.

– Jag vill uppriktigt be om ursäkt i rättvisans namn till offren och deras nära och kära. Jag vill också be om ursäkt i rättvisans namn till det svenska folket och till våra belgiska medborgare, säger Van Quickenborne enligt tv-kanalen RTBF.

Johan Delmulle, Belgiens riksåklagare, förklarar att åklagarmyndigheten mottog 31 liknande ärenden under förra året, och att det som rörde Lassoued var det enda som inte behandlades.

"Olycklig kombination"

– Jag kan bara dra slutsatsen att den enda orsaken är en olycklig kombination av omständigheter, där ärendet lades på is och tappades ur sikte, säger Delmulle under pressträffen, enligt Nieuwsblad.

Det var i måndags som två svenskar sköts ihjäl och en tredje skadades. Dådet skedde inför att EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien skulle spelas i den belgiska huvudstaden.

45-årige Lassoued sköts ihjäl av polis på ett kafé i tisdags morse.

Bakgrunden: Gärningsmannen i terrordådet i Bryssel

Abdesalem Lassoued föddes i Tunisien den 1 september 1978.

Enligt hans egna uppgifter växte han upp i en mindre stad i närheten av Tunis. Han gick i grundskolan i fem år, men började jobba vid ungefär tolv års ålder.

Den italienska nyhetsbyrån Ansa uppger att Lassoued kom till Europa via italienska ön Lampedusa år 2011. Han är då omkring 33 år. Han sökte asyl men fick avslag.

Omkring 2011 var han enligt egna uppgifter cirka sex månader i Frankrike. Samma år fick han avslag på en asylansökan i Norge. I november skickades han dock tillbaka till Italien, har Utlendingsdirektoratet (UDI) bekräftat för VG.

2012–2014 befann han sig illegalt i Sverige. I december dömdes han till fängelse i två år och två månader för grovt narkotikabrott samt utvisning i tio år. Efter avtjänat straff utvisades han till Turin den 24 april 2014.

I november 2019 sökte han asyl i Belgien, och fick avslag än en gång. Han uppehöll sig därefter i landet illegalt.

Enligt Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne kom uppgifter från utländsk polis redan 2016 som indikerade att Lassoued skulle vara radikaliserad. Några konkreta bevis för det hittades dock aldrig.

Den 16 oktober 2023 skjuter Abdesalem Lassoued ihjäl två svenskar och skadar ytterligare en. Dagen efter skjuts han ihjäl av polis på ett kafé.

Källor: Migrationsverket, Kriminalvården, polisen med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!