Facket vill stoppa ensamarbete för lokförare

Att ta bort tågvärdarna från pendeltågen är som att ta bort flygvärdinnorna från ett flygplan. Det säger Nuru Magram, huvudskyddsombud på ST Pendeln. Fackförbundet har tagit avstånd från lokförarnas vilda strejk, men begär samtidigt att ensamarbetet ska stoppas.

Lokförare demonstrerar utanför Centralstationen i Stockholm i samband med den vilda strejken. Bilden är tagen i måndags.

Lokförare demonstrerar utanför Centralstationen i Stockholm i samband med den vilda strejken. Bilden är tagen i måndags.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Inrikes2023-04-19 20:29

Avskaffandet av tågvärdarna står i centrum för lokförarnas strejk som i tre dagar skapat kaos med inställda avgångar i Stockholms pendeltågstrafik. Strejken är vild, det vill säga olovlig, och fackförbunden har tagit avstånd från protestaktionen.

Samtidigt kämpar ST Pendeln fortsatt för att få ett slut på lokförarnas ensamarbete. I en framställan till Arbetsmiljöverket har facket begärt att ensambemanningen ska stoppas, och inom kort ska myndigheten genomföra en inspektion.

Nuru Magram, huvudskyddsombud på ST Pendeln, lyfter fram att tågvärdarna har en ytterst viktig funktion för säkerheten och tryggheten på tågen.

– Jag tror inte att folk förstår att det är ett så tungt ansvar för en människa som ensam ska ansvara för upp till 1 400 människor per gång. Om någon mår dåligt måste du stoppa tåget och ta hand om det och när det är färdigt ska du fortsätta köra, säger hon och tillägger:

– Det värsta som kan hända är att en förare svimmar. Vem ska då ta hand om resenärerna och vem ska ta hand om föraren?

Tar hand om resenärer

Tågvärdarna ansvarar inte bara för att öppna eller stänga dörrarna och att ge information via högtalarutrop vid trafikstörningar – de gör även att lokföraren kan koncentrera sig på att köra tåget på ett säkert sätt, enligt Nuru Magram. Vid allvarliga, men ovanliga, händelser som att någon blir påkörd får de inte sällan rycka in och hjälpa den chockade lokföraren att larma.

Ofta hanterar de dessutom sjukdomsfall, hjälper resenärer med funktionsnedsättningar och fungerar som en trygghet för personer med olika diagnoser.

Magram pekar också på att tågvärdar kan hålla koll på vagnarna från en skärm och även har kunnat skanna av plattformarna när tåget stannar, för att se till att ingen till exempel befinner sig för nära kanten eller behöver hjälp. Detta har lokföraren inte en chans att hinna med, säger hon.

Många mår dåligt

Den höga arbetsbelastningen för lokförarna har lett till att många har ångest och mår dåligt, enligt Nuru Magram. I den debatt som förts om tågvärdarna anser hon att resenärerna har haft större förståelse än politikerna.

– Jag tycker att det är väldigt beklagligt när man som politiker försöker minimera vad en tågvärd gör. Det är som att man skulle sitta och säga "vad gör en sjuksköterska?" till exempel, när sjuksköterskan är så viktig för en läkare. Eller om man tar bort flygvärdinnor som är en viktig del av tryggheten och säkerheten på ett flygplan. Det här är exakt likadant.

Fakta: Flerårig konflikt om tågvärdar

2021 bestämde Stockholms trafiknämnd – då under blågrönt politiskt styre – att tågvärdarna skulle bytas ut mot kameror. Efter en paus fortsatte utfasningen av tågvärdarna under det nya politiska styret tidigare i år. Beslutet har förklarats med att tågvärdarna hade en begränsad roll och att det nu blir möjligt att ha fler kundservice- och trygghetsvärdar ute bland resenärerna.

Anton Fendert (MP), trafikregionråd i Stockholm, har tidigare sagt till TT att strejken inte kommer att påverka beslutet om att avveckla tågvärdarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!