Fler patienter ska provtas för covid-19

Även personer som inte behöver sjukhusvård, men som varit sjuka länge i misstänkt covid-19, ska kunna testas. Det beskedet ger regeringen som en del i att försöka få till fler tester. Regionerna är fortfarande långt ifrån målet på 100 000 tester i veckan.

PCR-platta avsedd för test av coronaprover. Arkivbild.

PCR-platta avsedd för test av coronaprover. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknad2020-05-19 10:45

– Den samlade bilden är att testningen fungerar väl för patienter inlagda på sjukhus. I allt högre grad också för personal inom vård och omsorg, men patienter som inte är inlagda på sjukhus testas inte i lika stor utsträckning, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndigheten har därför uppdaterat informationen om vilka som ska omfattas av provtagning. I prioritetsgrupp ett ingår numera inte bara patienter som behöver sjukhusvård, utan också patienter med symptom som söker på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning.

– Fler patienter med symptom ska alltså kunna testas för covid-19, säger Lena Hallengren.

Rädda liv

Det handlar dock inte om att alla med milda symptom ska uppsöka vård, enligt Folkhälsomyndigheten. En läkare måste göra bedömningen.

– Är man milt sjuk ska man vara hemma. För de allra flesta läker det här ut och går över inom en vecka eller två. Men är man hemma under längre tid och man är orolig för sin hälsa är det viktigt att man ringer och resonerar med sin vårdcentral om man ska utredas vidare, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon betonar att det är fortsatt viktigt att man inte går till sin vårdcentral, utan tar kontakt via telefon.

– Och det är inget som ska ske precis när man insjuknar utan det handlar om dem som inte blivit friska på några veckor.

Det är dock inte säkert att det blir ett test – det är upp till läkaren. Bedömningen görs efter hur personen mår, vilka symptom den har och eventuella underliggande sjukdomar.

– I vissa fall kommer svaret från läkaren vara att det inte finns anledning att testa, och i andra fall kan läkaren tänka att om jag vet om du har covid eller inte kommer jag att ändra min handläggning i den här situationen. Då kan det ha relevans, säger Karin Tegmark Wisell.

Stå för kostnaden

Socialminister Lena Hallengren meddelar också att regeringen kommer att stå för kostnaderna för testningen av prioritetsgrupp tre, det vill säga anställda inom andra samhällsviktiga yrken än vården och omsorgen. Även i denna grupp måste testerna bli fler, enligt regeringen.

Antalet provtagna för pågående infektion med det nya coronaviruset ökade något förra veckan till knappt 32 700, från cirka 29 000 veckan före, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Testkoordinator Harriet Wallberg har identifierat att det behövs fler tester i äldrevården.

– Det gäller att systematisera det testandet eftersom vi har en så stor del av riskgrupperna i boendena.

Hon avfärdar uppgifter om att det skulle vara för sent att börja testa.

– Det här är ett virus som kommer att finnas med länge. Covid-19 är långt ifrån över, vi måste fortsätta testa och vi måste planera på lång sikt, för kanske en andra våg och en tredje våg.

Inte förbi pandemin

Karin Tegmark Wisell manar till fortsatt uthållighet och att vara noga med att följa rekommendationerna från myndigheten.

– Vi är fortsatt i en pandemi, och vi är inte förbi den. I det här skedet är det viktigt att trycka på att man ska vara hemma om man är det minsta sjuk. Detta innebär att det blir ont om personal i vissa sammanhang, men det gäller att inte tröttna.

Hon säger att målet på 100 000 tester i veckan är föränderligt, och beror på hur sjukligheten ser ut i samhället.

– Ju mer sjuklighet, desto större skäl att testa, säger Tegmark Wisell, men tillägger att bedömningen på vad som är nödvändigt just nu ligger på 100 000 i veckan.

Fakta: Prio-listan

Folkhälsomyndighetens nya prioritering för provtagning:

1. Patienter i behov av inneliggande vård, inneliggande patienter vid sjukhus, individer som tillhör någon riskgrupp, boende inom omsorg och på institutioner, samt numera även individer som varit långvarit sjuka med symptom och som söker vård på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning.

2. Personal inom sjukvård och omsorg.

3. Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet

4. Övriga relevanta delar av samhället.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Fakta: Antalet som testas

Analyserade prover för viruset som orsakar covid-19 i Sverige:

Vecka 20: Nästan 32 700

Vecka 19: Nästan 29 000

Vecka 18: Drygt 28 800

Vecka 17: Nästan 24 600

Vecka 16: Drygt 20 000

Vecka 15: Nästan 19 900

Vecka 14: Drygt 17 700

Vecka 13: Drygt 12 300

Vecka 12: Drygt 10 300

Vecka 11: Nästan 9 000

Vecka 10: Drygt 4 300

Totalt har nästan 209 900 individers prover analyserats sedan diagnostiken sattes upp i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!