– Det är många och det har blivit till att jobba för flera klubbar samtidigt, säger eldsjälen Inge Ekström, som själv har en bit kvar till 94. Han blir 83 senare i år.

Ett liv vigt åt idrott i allmänhet och skidåkning, löpning och orientering i synnerhet ligger till grund för nomineringen som Småland Idrottsförbund står bakom.

– Det känns ju riktigt roligt att få den utmärkelsen, säger han.

Artikelbild

| DFen egna anläggningen med klubbstugan i centrum är en viktig milstolpe för Storebro Sport Club och Inge Ekström. Runt stugan finns flera motionspår, boulebanor och övernattningsstugor.

Han har totalt tillbringat 50 år i Vimmerby OK samtidigt som han jobbade för Storebro IF i 13 år. Därefter har arbetat 30 år för Storebro Sport Club.

Han kommer att ta emot utmärkelsen på riksidrottsmötet i Jönköping den 24-26 maj. Totalt delas 100 utmärkelser ut. Utöver Inge Ekström hedras bland andra också Sven Karlsson, Storebro och Gunilla Sävenstrand, Hultsfred.

Inge Ekströms intresse för idrott vaknade tidigt. Redan på 1940-talet tävlade han för Frödinge/Brantestad SK i både skidor, orientering och fotboll.

I mitten av 1950-talet bytte han klubb och började orientera för Vimmerby OK. Det ledde till ett klubbarbete som varade i 50 år.

Artikelbild

| Profilen är en hedersutmärkelse klubben delat ut sen 1992. Samtliga "profilporträtt" hänger i klobblokalen. Längst upp t.h Inge Ekström som blev Årets profil 1993.

Utöver tävlandet arbetade Inge Ekström i flera sektioner i VOK mellan åren 1958 och 2008.

Parallellt med det jobbade han också för Storebro IF i 13 år, bland annat som ordförande i skidsektionen.

Artikelbild

| Varje år delar sportklubben ut "profilen" Vid senaste årsmötet i lördags gick utmärkelsen till Bernt Grandelius som här tar emot priset och blommar av Inge Ekström. Årets Clubgubbe blev Sölve Lindersson och "Myrkan" gick till Martin Risen.

Sen kom tankarna på Storebro Sport Club in i bilden.

– Vi har ihop med Storebro IF innan, och det var några som tyckte att vi skulle vara egna med skidor och det, säger han.

Artikelbild

Den 19 april 1989 valdes klubbens första ordinarie styrelse. Inge Ekström blev utsedd till ordförande. En post han haft hela tiden sen dess.

– Ja, det har blivit så, säger han.

Sportklubben har främst fokus på skidor och löpning.

– Vi har motion och vandringar också, säger han.

Som mest har klubben haft en bra bit över 200 medlemmar, och även om det minskat något ligger man fortfarande över 200.

Viljan att skapa en egen anläggning med en klubbstuga var stark redan från början. 1991 togs beslutet att bygga en egen anläggning på mark som köptes av landstinget för 20 000 kronor.

Fem år senare kunde anläggningen invigas med både ungdomsorkester, dragspelsmusik och friluftsgudstjänst.

– Det var ett av de stora målen och den är vi väldigt stolta över, men vi har hela tiden haft många medlemmar som ställt upp och jobbat frivilligt. Hur många timmar vet jag inte, men många är det, säger han.

– Men vi hade också lite tur kan man säga, på så vis att det var stor arbetslöshet vid den här tiden. Det gjorde att det fanns tillgång till arbetskraft, säger Inge Ekström.

Klubbstugan innehåller en stor samlingslokal med kök och servering. På bottenplan finns omklädningsrum samt bastu som används både vid tävlingar och för gemensamma bastubad.

– Det är kanske inte lika ofta nu, det är nog många som har bastu hemma i dag, säger han.

Klubben har arrangerat ett stort antal tävlingar genom åren som äventyrstävlingen Åbro Adventure race, regiontävlingar och länstävlingar i skidor och löpning är bara några exempel. Klubben har samtidigt haft deltagare med på mängder av skidlopp och löptävlingar runt om i regionen och landet.

Inge Ekström har också hunnit med att tävla en hel del under alla sina år i idrotten och har klarat av flera stora utmaningar.

– Det har blivit 21 Vasalopp och ett antal maratonlopp, bland annat i Tyskland och i Stockholm och så där, berättar han.

Den sortens tävlande har han dragit ner på numera, men en och annan match kan det bli på klubbens boulebanor. Och ordförandeklubban har han förstås fortfarande kvar...