Kämpar för att rädda sommaren på populära fiket

Det råder fortfarande osäkerhet om Valbackens toppstuga kan öppna i sommar.

Frågorna hänger fortfarande i luften om och när Valbacken kan öppna. Kommunledningen vill att öppettiderna ska vara generösare och att ungdomar ska kunna beredas feriepraktik.

Frågorna hänger fortfarande i luften om och när Valbacken kan öppna. Kommunledningen vill att öppettiderna ska vara generösare och att ungdomar ska kunna beredas feriepraktik.

Foto: Ivonne Svahn

Ingatorp2020-04-25 16:00

Valbackens toppstuga står utan arrendatorer inför sommaren. Samhällsbyggnadssektorn som förvaltar toppstugan har därför vänt sig till näringslivsenheten för att se om man kunde hjälpa till. Tillväxt- och utvecklingschef Nina von Krusentierna säger att man arbetat fram ett projekt kring arbetsträning för de som står längst från arbetsmarknaden.

– Vi hade planerat en annan lösning men det fungerade inte med reglerna för arbetsträning. Därför har den här lösningen blivit ganska sen, säger hon om det tänkta samarbetsprojektet med Folkuniversitetet. 

Enligt förslaget ska det bereda plats för 10-12 personer att arbetsträna. Men sektorn fick i veckan bakläxa av ledningsutskottet. Annelie Hägg, ordförande, säger att politiken vill att man ska ha öppet mer än tre dagar i veckan.

– Då vet också medborgarna att det är öppet. Det finns alltid svårigheter om det är bara är några dagar i veckan. Vi vill se om det går att kombinera med feriepraktik för längre och mer öppettider, förklarar hon.

Förvaltningen har därför fått tillbaka förslaget. Nina von Krusentierna säger att man just nu undersöker möjligheten med ferieplatser.

– Vi tittar på det och hoppas på sju dagar öppet i veckan. Men om det är genomförbart vet vi inte. Om inte konceptet faller så är tanken att öppna vecka 25, säger hon.

5 maj ska förslaget upp på kommunstyrelsens bord.

– Då tror jag att vi har en större helhetslösning för det, säger Annelie Hägg, kommunstyrelsens ordförande.

Karta: Ingatorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!