Ett modernt kök för fem miljoner

Köket på särskilda boendet Solgården i Ingatorp har totalrenoverats. Men det kan inte tas i bruk.

Ammi Adolfsson, kokerska, har jobbat på Solgården i 39 år. Hon ser fram emot att börja jobba i det nya köket. "Det tidigare var trångbott. Det nya kommer bli jättebra" säger hon.

Ammi Adolfsson, kokerska, har jobbat på Solgården i 39 år. Hon ser fram emot att börja jobba i det nya köket. "Det tidigare var trångbott. Det nya kommer bli jättebra" säger hon.

Foto: Ivonne Svahn

Ingatorp2019-12-02 18:00

Orsaken är att all ny utrustning kräver mer elkraft än vad som finns, vilket Smålandstidningen först rapporterat om. Tillagningsköket  på Solgården har totalrenoverats för fem miljoner kronor.

– Det är nya kyl- och frysrum, ventilation och utrustning, beskriver Pelle Mosskull, projektchef på Eksjö Kommunfastigheter AB.

Han berättar att man hade med i upphandlingen att elen skulle dimensioneras efter kökets kapacitet. 

– Vi beställde ny elkraft i somras under projektets gång men tyvärr tar handläggningen tid. 

Planen var att köra igång det nya köket i Ingatorp i höst men arbetet med att förstärka elkraften har dragit ut på tiden.

– Köket går att använda men inte med full effekt, så i samråd med kostenheten har vi bestämt att vänta. Det blir annars bara ett irriterande moment att springa och byta proppar. Vi ska köra igång frysar och dylikt men det blir ingen matlagning förrän det är klart, säger han om de 20 kilowatt som i dagsläget saknas, för att köket ska fungera.

– Indikationerna vi har nu är att elen ska vara klar vecka  51, säger han.

Under renoveringsarbetet som inleddes i maj och har cirka 250 fler portioner transporterats till förskola, skola, särskilt boende och hemtjänst från Bobinens kök i Mariannelund.

– Personalen på alla verksamheter har haft förståelse och hjälpt till, beskriver måltidschef Mariette Ek, omställningen.

Hon välkomnar det nya köket.

– Det gamla var mycket slitet. Det kommer bli jättebra när det nya kan börja användas, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!