Inga fler utköp!

Debattören Arne Grip vill ha svar på sina frågor om utköp.

Debattören Arne Grip vill ha svar på sina frågor om utköp.

Foto: Fanny Miles

Debatt2019-05-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksdagsmän och folkvalda politiker ska följa de lagar som man själva stiftar. Politiker är ansvariga för hur skattemedel hanteras och ska föregå med goda exempel. När tydliga regler saknas ska den moraliska kompassen visa vägen. Kvällspressens skampåle hänger som ett hot över deras huvud.

Omotiverade bidrag för bostäder har lett till att en politiker lämnat sin plats i riksdagen. En Ydre-politiker hänger sig kvar som politisk vilde. En tredje bor i Stockholm, men är skriven i en sommarstuga i Örebro. Två partier har krävt att regelverket för boendebidrag ska skärpas.

För sju år sedan ville SD använda partikassan till att köpa ut en riksdagsledamot. Han hade vandrat runt på Stockholms gator med ett järnrör. När TV4 intervjuade mig på nyårsafton 2012 redogjorde jag för rättsläget. Den som lovar och betalar pengar för en motprestation att lämna ett offentligt uppdrag eller tjänst kan åtalas för mutbrott. Den som tar emot pengar medverkar till brott. Partiet valde en annan väg.

När kommuner och regioner inte har saklig grund för att sparka någon tar man en näve skattepengar, skriver ett avtal och betalar ersättning för egen uppsägning. Nya ord som fallskärmar och avgångsvederlag används i stället för mutor. Media hanterar politikerna med silkesvantar, snyftar om att pengar försvinner och att nu måste man spara på annat. Skattebetalarna blir förbannade.

Det finns ett stabilt regelverk för uppsägning. En egen uppsägning ska vara frivillig. Frågan om frivillighet har fått en ny tolkning. Minister Strandhäll berättar för Konstitutionsutskottet att Ann-Marie Begler sparkade sig själv från Försäkringskassan utan att bråka. Ann-Marie Begler säger att flytten inte var frivillig. Generaldirektör Maria Ågren på Transportstyrelsen gjorde motstånd och vann mot regeringens avsked.

I Kinda kommun finns tre anställda som sagt upp sig själva 2011, 2016 och 2018. Efter att de sagt upp sig har de fått flera miljoner. Jag tolkar det som att deras uppsägning inte var frivillig. Det kan finnas verbala hot om att de fick välja mellan avsked. Eller löfte om ersättning för egen uppsägning.

Att betalningen sker efter uppsägningen, och som lön, leder till nya problem. Lön kan bara betalas till anställda som arbetar. KS-politiker bekräftar för mig att det fanns ett missnöje, men inte tillräcklig grund för uppsägning. Därför valde man att köpa en egen uppsägning. Åklagare har pausat min anmälan om mutbrott i avvaktan på att kommunen tar upp min anmälan av mutbrott i KS.

En uppsägning ska vara frivillig. Hot om avsked eller löfte om ersättning gör en egen uppsägning ogiltig. Skattemedel ska användas rätt. Jag väntar sedan 2016 på att Kinda kommunstyrelse tar ställning till om de tre anställda själva kom på att de skulle säga upp sig. Om det inte var deras egen idé, gäller gör om och gör rätt. Och kanske viktigaste. Inga fler utköp!