Vill hindra nationalistiska krafter att växa

51 lärare från 40 olika kommuner har diplomerats som Skolambassadörer för EU. Två av dem finns på Hultsfreds gymnasium.

Gymnasiets juniorambassadörer Alma Sandahl Karlsson, Vladimir Radak, Maria Hirte, Rinita Prenku, Isak Lindqvisst och Elna Somic tillsammans med Britt Lindqvist och Pierre Arvidsson, som utbildats till Skolambassadörer för EU.

Gymnasiets juniorambassadörer Alma Sandahl Karlsson, Vladimir Radak, Maria Hirte, Rinita Prenku, Isak Lindqvisst och Elna Somic tillsammans med Britt Lindqvist och Pierre Arvidsson, som utbildats till Skolambassadörer för EU.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2019-11-29 13:00

Det är Britt Lindqvist och Pierre Arvidsson som gått utbildningen som lanserades för tio år sedan av bland andra Europaparlamentet och Regeringskansliet. 

Sedan dess har 310 lärare utbildats i Stockholm, men också på plats i Europaparlamentet och EU-kommissionen i Bryssel.

På vilket sätt påverkar det här eleverna?

– Jag läste EU-kunskap på universitetet, har alltid brunnit för EU och tycker att hela demokratiprojektet EU är intressant, säger Pierre Arvidsson. Så självklart färgar jag min undervisning med EU. Jag tycker det är viktigt och nyckeln till att vi ska hålla sams är att vi ska mötas, diskutera och samarbete. Hela vårt demokratiska samhälle bygger på det, det vill jag få eleverna att förstå.

Vad hoppas ni att det får för effekt på skolan?

– Stärkt medvetenhet om EU och vad EU innebär för det dagliga livet, vad ungdomarna kan göra för att forma framtidens Europa som de vill ha det och vilka möjligheter som finns för dem att jobba utomlands, säger Britt Lindqvist.

Rektor Mikael Pettersson ser en annan viktig aspekt.

– Vi lever i en värld där nationalistiska och protektionistiska krafter tyvärr återigen växer sig starkare. Då är det viktigt att lyfta fram själva grundtanken med EU, att upprätthålla fred i Europa, säger han. Faktum är att tack vare EU har vi upplevt den längsta perioden av fred i regionen någonsin.

Vad ser ni för utmaningar i att sprida intresset kring EU?

– Många tycker att Bryssel och EU känns väldigt långt borta, så många ifrågasätter på vilket sätt man påverkas av att Sverige är med i EU-samarbetet och hur vi i Sverige kan påverka EU, säger Pierre Arvidsson. Den kopplingen är svår för eleverna att se, det räcker egentligen med Stockholm och vad som händer i riksdagen.

Som ett led i att Britt Lindqvist och Pierre Arvidsson är skolambassadörer för EU har deras elever utsetts till juniorambassadörer, med uppdraget att bidra med kunskap och skapa engagemang för EU-frågor. 

– Först och främst på skolan genom att sprida information till elever vi inte har, men också i kommunen i stort. Det kan handla om allt ifrån att skriva debattartiklar till att göra poddar.

Alva Ärleskog i ekonomitvåan är en av juniorambassadörerna.

– Jag har alltid tyckt att EU är bra, så det är jättekul att få lära sig mer. På det här sättet tycker jag att vi får en djupare förståelse än vad andra har, samtidigt är det kul att inspirera andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!