"Vi är i händerna på saker ingen har koll på"

I ett slag förändrades vardagen för prognoschefen på SEB. De ekonomiska följderna av coronaviruset liknar inget Håkan Frisén, bördig från Hultsfred, varit med om tidigare.

"Hur coronasmittan utvecklar sig kommer få stor betydelse. Även om vissa saker normaliseras kommer vi nog att få leva med konsekvenserna upp till något år är jag rädd", säger Håkan Frisén, prognoschef på SEB.

"Hur coronasmittan utvecklar sig kommer få stor betydelse. Även om vissa saker normaliseras kommer vi nog att få leva med konsekvenserna upp till något år är jag rädd", säger Håkan Frisén, prognoschef på SEB.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-03-18 08:00

– Det är helt unikt hur allt slagit om så snabbt, säger Håkan Frisén när vi får en pratstund med honom i Hultsfred och fortsätter:

– Ända fram till mitten av februari viftade börserna och stora delar av finansmarknaden bort det här på samma sätt som alla andra typer av uppdykande orosmoment. Jag tänker på reaktionerna på exempelvis Brexit-omröstningen, Trumps valseger och nu senast eskaleringen av konflikten USA-Iran, som försvunnit ganska snabbt. 

Enligt Håkan Frisén säger erfarenheten att sådana händelser normalt inte påverkar den underliggande ekonomin så mycket. 

– Om det verkligen skulle sätta en del avtryck har mönstret varit att centralbankerna går in med stimulanser och lättnader, så börserna har nästan vant sig vid att vara odödliga på något vis. Så från att ha varit något man inte trodde skulle påverka har vi den senaste veckan sett hur vissa områden, som börsen, till och med varit mer dramatisk än vid Lehman-kraschen 2008.

Håkan Frisén har över 30 års erfarenhet av att jobba med världsekonomi. Först på Finansdepartementet, följt av Konjunkturinstitutet och nu som prognoschef på SEB.

Liknar det här något annat du varit med om?

– Nej. Den stora skillnaden nu är snabbheten och att det är frågor som ekonomerna har svårare att bedöma. Vi är i händerna på saker ingen har koll på. Man skjuter mer från höften på ett sätt man inte gjort tidigare, säger Håkan Frisén.

Hur lång tid skulle du säga att det kommer ta för ekonomin att återhämta sig efter covid-19?

– Hur smittan utvecklar sig kommer få stor betydelse. Även om vissa saker normaliseras kommer vi nog att få leva med konsekvenserna upp till något år är jag rädd.

Vilken är den vanligaste fråga du får för tillfället?

– Hur företag ska agera. Många undrar hur lång tid det här kommer ta, samtidigt som alla förstår att det inte finns något svar.

Hur tänker du kring coronasmittan, i din yrkesroll?

– Det är den mest omvälvande situation jag varit med om under mina 31 år. Jämfört med tidigare påverkas ju alla på ett annat sätt: barnen, äldrevården, jobbet... Så har inget annat påverkat gemene man. Man påverkas på så många sätt där mycket också har ekonomiska kopplingar.

Vad är det värsta scenariot, ur ett ekonomiskt perspektiv?

– Att vi inte kommer ur smittospridningsskräcken på hela året, då ställs balansen i det finansiella systemet verkligen på prov.

 Börsen har, enligt Håkan Frisén, till och med varit mer dramatisk än Lehmankraschen 2008 den senaste veckan.
Börsen har, enligt Håkan Frisén, till och med varit mer dramatisk än Lehmankraschen 2008 den senaste veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!