"Varde ljus" - och ljust ska det bli

Ett tjugotal församlingsmedlemmar samlades på den mörka kyrkogården under tisdagseftermiddagen för att ge sina synpunkter på ett lysande förslag.

Så här skulle punktbelysningen kunna se ut. Här är det ett träd vid minneslunden som punktbelysts.

Så här skulle punktbelysningen kunna se ut. Här är det ett träd vid minneslunden som punktbelysts.

Foto: Sofie Olsson

Hultsfreds kommun2019-11-30 08:00

– Vi har fått klagomål på att det är mörkt på kyrkogården, berättar Jörgen Petersson, arbetsledare och fastighetsansvarig  för Aspelands pastorat. 

– Den här tiden på året så är det kort tid med dagsljus och det är viktigt att folk känner trygghet när de kommer hit och tänder ljus, säger Elisabeth Johansson, diakon. 

Det är företaget Tindra Design från Linköping som fått uppdraget att lägga fram ett förslag på hur belysningen på kyrkogården skulle kunna se ut. 

Under tisdagskvällen hade företaget placerat ut lampor på kyrkogården. Bland annat hade man använt sig av så kallad punktbelysning, det innebär att specifika punkter blir belysta. För att öka tryggheten och tillgängligheten hade man lagt ljusslingor i häckarna. 

Jörgen Petersson är nöjd med hur kvällen avlöpte och de synpunkter man fick från deltagarna.

– De tyckte att det var en jättebra idé och att förslaget var jättefint. Det församlingen helst vill ha är att gångarna blir belysta först och främst, det här med punktbelysning kan man ta senare men det här med gångarna vill man ha i ett första skede. 

Nu närmast väntar man in ett prospekt från företaget, sen ska det gå vidare i pastoratets arbetsutskott. Därefter tas det upp i kyrkorådet för beslut och blir det godkänt skickas en ansökan till länsstyrelsen som har sista ordet. 

– Vi vet inte ett dugg vad det kommer kosta, det här är bara en förstudie som vi håller på med, säger Jörgen Petersson. 

Ytterligare ett exempel på hur kyrkogårdens belysning kan se ut i framtiden.
Ytterligare ett exempel på hur kyrkogårdens belysning kan se ut i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!