Snabbaste tomtarna i byn racade runt dammen

Att tomten har bråttom så här års är välkänt. Men allra mest bråttom hade tomtarna på Albäckskolans tomterace

Så gick Starten. Hela gänget, både personal och elever om vartannat störstade iväg. Somliga tog tävlingsmomentet mer på allvar än andra.

Så gick Starten. Hela gänget, både personal och elever om vartannat störstade iväg. Somliga tog tävlingsmomentet mer på allvar än andra.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2019-12-20 08:00

Det var tomtar på både längden och tvären som störtade iväg från starten. Rent av några fler än förra året. Och de elever som inte var med i loppet, stod bredvid och hejade på sina favoriter. Det blev en ganska högljudd föreställning.

En och annan lucia och stjärngosse fanns  också med i startfältet. Ja till och med ett par elever inslagna i julpapper. Även om inte det var den mest optimala löpardressen så tog de sig runt dammen vid skolan i hygglig fart.

För banan som lagts ut, gick längs gångvägarna kring Sågdammen. En lagom lång sträcka på några hundratals  meter. Tillräckligt långt, men inte för långt.

Ett 40-tal tomtar, och andra, både elever och personal om vartannat radade upp sig under startbanderollen, och när starten gick störtade de sig iväg, ja, uppriktigt sagt var det väl lite varierande tempo, några tog tävlingsmomentet på stort allvar, medan andra mer såg maskeradbilen som det mest angelägna. 

Den senare gruppen bjöd på en hel del underhållning och spexade friskt i sina kostymer. En skum tomte gick exempelvis omkring och  bjöd på skumtomtar strax innan starten och trots förklädnaden blev han snabbt igenkänd som Henning Hägemann Schenke, lärare på skolan. Men både han och skumtomtarna blev livligt uppskattade. En lucia for iväg med högt tempo, allt medan julgrisen försökte hänga på med barnvagn och allt.

Skolans elevråd jobbar vidare med den här tomteracetraditionen. Den hade premiär förra året när det dåvarande elevrådet ville hitta på något kul så här på sluttampen av terminen. Och det är viktigt att hela skolan är med, det bygger upp sammanhållningen, resonerar Elevrådet och håller tummarna får en fortsättning nästa år.

– Hur det blev just Tomterace vet vi egentligen inte, säger fritidsledare Susanne Svensson, det är väl någon idé man fiskade upp.

Elevrådet har verkligen gått "all in" på det här arrangemanget, ingen möda har sparat för att få till Tomterace. Bland annat har man lagt mycket jobb på att leta sponsorer, och på sätt fått ihop ett minst sagt imponerande prisbord, där så gott om alla de nästan 40 deltagarna fick vara med och dela, i det efterföljande lotteriet.

Så prisutdelningen blev en lysande tillställning den också.

Det här Tomteracet blev lite av en höjdpunkt för terminsavslutningen på Albäckskolan, ett sätt att toppa förra veckans luciafirande som elevrådet också ansvarade för.

En hel del fantasifulla utstyrslar kunde skådas under tomteracet.
En hel del fantasifulla utstyrslar kunde skådas under tomteracet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!