Skyddsrum med plats för 326 personer har försvunnit

Hultsfreds Bostäders rivningar innebär att flera skyddsrum i kommunen avvecklas. De senaste åren har skyddsrum med plats för 326 personer försvunnit.

Hultsfreds Bostäder har rivit hyreshus på Bastugatan i Virserum. Då försvann också två skyddsrum.

Hultsfreds Bostäder har rivit hyreshus på Bastugatan i Virserum. Då försvann också två skyddsrum.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfreds kommun2024-03-23 19:00

Runt om i Sverige finns cirka 64 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Tanken är att skyddsrummen ska skydda befolkningen vid krig.

Den som vill avveckla ett skyddsrum måste först göra en ansökan till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som säger ja eller nej till avveckling.

"För att det ska tillåtas måste det finnas särskilda skäl", skriver MSB på sin hemsida.

undefined
Hultsfreds Bostäder har rivit hyreshus på Bastugatan i Virserum. Då försvann också två skyddsrum.

Mikael Pettersson, fastighetschef på Hultsfreds Bostäder, uppger att tre skyddsrum har avvecklats i samband med bostadsbolagets senaste rivningar:

  • 2022 avvecklades ett skyddsrum med plats för 173 personer på Granitvägen 28 i Stålhagen i Hultsfred.
  • 2024 avvecklades två skyddsrum med totalt 153 platser på Bastugatan 12–28 i Virserum.

Före rivningen fanns sammanlagt fyra skyddsrum i Virserum, enligt MSB:s skyddsrumskarta. Med andra ord har antalet skyddsrum på orten halverats. De andra två skyddsrummen finns i skolans lokaler och har plats för totalt 162 personer.

Enligt Åke Nilsson (KD), styrelseordförande i Hultsfreds Bostäder, fick bostadsbolaget först besked från MSB om att skyddsrummen på Bastugatan måste vara kvar.

– Då var vi tvungna att ha en överbyggnad. Det var vi beredda på. Men av någon anledning ändrade de sig och vi behövde inte ha det, säger Åke Nilsson.

undefined
"Jag har ingen uppgift på att MSB har ändrat åsikt under resans gång", skriver Mikael Pettersson, fastighetschef på Hultsfreds Bostäder.

Mikael Pettersson uppger att det fördes diskussioner inför rivningen på Bastugatan om det skulle vara tillåtet att ta bort skyddsrummen. Men de enda beslut som bostadsbolaget har från MSB i frågan säger att skyddsrummen får avvecklas.

"Jag har ingen uppgift på att MSB har ändrat åsikt under resans gång", skriver Mikael Pettersson.

Hultsfreds Bostäder planerar att riva ytterligare 44 lägenheter i Virserum, 43 lägenheter i Stålhagen och 6 lägenheter i Silverdalen. Fastighetsstrategin, som även innebär nybyggnation, har godkänts av kommunfullmäktige.

Hur många skyddsrum kommer att avvecklas i samband med de rivningar som ska göras framöver?

"Det finns inte beslut om några ytterligare rivningar ännu. Ett hus som diskuterats i Stålhagen har dock ett skyddsrum för 135 personer", skriver Mikael Pettersson.

undefined
I Stålhagen i Hultsfred finns i dagsläget tre skyddsrum. Ett av dem hotas av rivning framöver.

Planerar ni att bygga nya skyddsrum i samband med nybyggnation av bostäder?

"I dagsläget finns ett uppdrag till AB Hultsfreds Bostäder att titta på att kunna bygga nya lägenheter på ett antal orter. Virserum ligger högt upp bland de orter där vi ska titta på för att se möjlighet att bygga nytt. Det är dock för tidigt att säga om just dessa byggnationer är lämpliga att förses med skyddsrum."

Behovet av skyddsrum diskuterades nyligen i kommunfullmäktige, under allmänhetens frågestund.

– Vi befinner oss i ett läge där allting kan hända, sa en kommuninvånare som menade att kommunen borde upplysa medborgarna om vart de ska ta vägen vid ett flyganfall eller liknande.

undefined
"Det är inget mål att riva skyddsrum, det kanske tvärtom behöver tillskapas fler", sa Lars Rosander (C), här tillsammans med Åke Nilsson (KD) på kommunfullmäktige.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) uppgav, efter en snabb koll på en webbsida, att det finns 78 skyddsrum i kommunen. Antalet som listas på MSB:s skyddsrumskarta är dock något lägre.

– Rent generellt har det inte byggts skyddsrum på många år, sa Lars Rosander som konstaterade att rivningar av skyddsrum kräver tillstånd av MSB.

– Men det är inget mål att riva skyddsrum, det kanske tvärtom behöver tillskapas fler.

Han menade att världsläget gör frågan mer och mer aktuell. Rosander berättade att kommunerna ska få ytterligare ansvar när det gäller civil beredskap.

– Jag antar att det kommer att hända något när det gäller frågan om skydd också vid olika anfall.

undefined
Skyddsrum i Stålhagen i Hultsfred.

Åke Nilsson berättade om de hus som Hultsfreds Bostäder har byggt "i modern tid" vid sjön Hulingen i Hultsfred och på Södra Långgatan i Målilla.

– Vi har inte byggt några nya skyddsrum på de ställena, sa han i fullmäktiges talarstol.

Varför byggdes inga skyddsrum där?

– Båda två ligger vid vatten till exempel. Projekteringen gör att det inte är särskilt lämpligt, säger Åke Nilsson som uppger att pålningen gjorde det svårt att bygga skyddsrum i trygghetsboendena vid Hulingen.

– Det är likadant i Målilla. Där är grundvattnet nästan uppe vid ytan, så det finns bara en bottenplatta.

Vimmerby Tidning har även ställt frågor om avvecklingen av skyddsrum till MSB.

"Eftersom ingen ny byggnation planeras på fastigheten gör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedömningen att behovet av skyddsrumsplatser kommer minska i och med rivningen", skriver MSB angående skyddsrummen på Bastugatan.

MSB motiverar avvecklingen av skyddsrummet på Granitvägen på samma sätt.

undefined
Enligt bostadsbolagets fastighetsstrategi ska ytterligare 43 lägenheter rivas i Stålhagen.
Skyddsrum

I händelse av krig kan skyddsrum användas av civilbefolkningen, men inte av militären. "Då räknas de svenska skyddsrummen som allmän plats. Det innebär att vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Det spelar heller ingen roll om du är svensk medborgare eller inte", skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på sin hemsida.

Tanken är inte att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen. "Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd", skriver MSB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!